Von Weber - Carl Maria Von Weber

Carl Maria Von Weber

componist


* Eutin, Holstein, Duitsland 18-11-1786
† Londen 05-06-1826

De eerste echte romanticus op het gebied van de Duitse, en Duits nationalistische opera. De schakel tussen Glück en Wagner. Carl Maria von Weber werd geboren in Eutin in Holstein, en was al vroeg vertrouwd met het theater. Hij was een neef van Constanze Weber, de vrouw van Mozart. Nadat hij al op jonge leeftijd zijn moeder verloren had, volgde hij ondanks zijn zwakke gezondheid zijn vader Franz Anton von Weber op, directeur van een reizend toneelgezelschap, die van zijn zoon een tweede Mozart wilde maken.

Al heel jong begon Carl met het schrijven van het Duitse Singspiel. In Salzburg kreeg hij compositielessen van Michael Haydn, een broer van Joseph Haydn, en samen met Meyerbeer was hij een van de leerlingen van Abbé Vogler in Wenen.  Weber bleef verknocht aan Duitsland en de Duitse volksliederen. Als pianovirtuoos ging hij op tournee door Europa en dirigeerde het orkest van de opera van Breslau waar hij kapelmeester was (1804). Vervolgens werd hij secretaris aan het Hertogelijk Hof te Stuttgard, tot hij hier in 1810 weg moest vanwege een corruptieschandaal. Datzelfde jaar richtte hij de "Harmonische Verrein" op, met het doel om banale amusementsmuziek te bestrijden. Door zijn vele optredens als concertpianist, wat hem veel tijd kostte bleef zijn oeuvre beperkt. Hij had de leiding over verschillende operahuizen. Van 1813 - 1816 werd hij operadirecteur (dirigent) van de Praagse opera.

Na zijn huwelijk met de zangeres Caroline Brandt (1817) werd Weber in Dresden benoemd tot kapelmeester aan het hof van Saksen. Hij speelde de werken van Boieldieu, Mehul en Gretry, maar componeerde intussen ook originele lyrische werken die een reactie waren op de in zwang zijnde Italiaanse opera. Als operadirecteur hervormde Weber de theaterpraktijk. Hij verlangde intensieve repetities, inrichting van koren, en streefde naar de ontwikkeling van de ensemblekunst en de tot standkoming van een repertoire. Met de Berlijnse opvoering van  Der Freischütz (1821) werd hij de componist van de Duitse nationale opera.  Hij had niet alleen succes in Duitsland maar in heel Europa behaalde hij met deze opera een blijvend succes. Deze opera werd gezien als alternatief voor de Italiaanse en Franse opera. Met geen van zijn andere opera`s kon hij dit succes evenaren.

In 1823 kwam in Wenen Euryanthe op de planken. Daarna ging hij naar Londen voor zijn opera  Oberon (1826), die hij  had gemaakt in opdracht van Covent Garden. Drie weken na de uitvoering overleed hij aan tuberculose. Zijn stoffelijk overschot werd in 1844, mede door toedoen van Wagner, overgebracht naar Dresden. Weber heeft de grondslagen gelegd voor het muziekdrama van Richard Wagner.  

 


Opera's

Das stumme Waldmädchen (1800) 
zangspel (slechts twee fragmenten bewaard gebleven)  

Peter Schmoll und seine Nachtbarn (1802)
zangspel  

Silvana (1810)
Bewerking van Das stumme Waldmädchen (Abbu Hassan)(1811)  

Der Freischütz (1821)
Libretto van Friedrich Kind gebaseerd op het Gespenterbuch van Johannes August Apel en Friedrich Laun.
Romantische opera met ouverture in 3 aktes (5 tonelen)
Plaats en tijd. Bohemen, na de dertigjarige oorlog.
Première. Berlijn,( Königliches Schauspielhaus ) op 18-06-1821.  

Euryanthe (1823)
Libretto van Helmina von Chézy
Grote romantische opera met ouverture in 3 aktes (helemaal zonder gesproken dialoog)
Plaats en tijd. Slot Préméry en Burcht Nevers, rond 1110.
Première. Wenen,( Kärntnertortheater ) op 25-10-1823.  

Die drei Pinto`s (1824)
(stopgezet, voltooid door G. Mahler)  

Oberon (1826)
Libretto van James Robison Planché, naar Christoph Martin Wieland.
Grote romantische opera in 3 aktes 
Plaats en tijd. Frankrijk. Bagdad, Tunis,in het jaar 806.
Première. Londen ( Covent garden ) op 12-04-1826.  

The Elf Kings Oats (1826) 

Andere werken

koorwerk ander vocaal werk

liederen  

balladen  

romances  

aria`s