Hove-van - Ivo van Hove

Ivo van Hove.jpg

regie


Ivo van Hove is in 1958 geboren in Heijst op den Berg in België, en richtte samen met zijn vaste vormgever en levenspartner de beeldend kunstenaar Jan Versweyveld een kleine theatergroep op. Zo ontstond de Vlaamse toneelgolf, en door fusie met een andere groep (Vertikal) werd in 1984 `De Tijd` geboren. In 1981 begon zijn carrière als toneelregisseur met producties van eigen hand.

Sinds 1984 is hij verbonden aan het Concervatorium Antwerpen, waar hij doceert en betrokken is bij het artistiek beleid. In 1990 werd hij directeur van het Zuidelijk Toneel en in 2001 kwam hij als artistiek leider bij de Toneelgroep Amsterdam.

Van 1997 t/m 2004 was hij festivalleider van het Holland Festival. Van 2006 tot 2008 regisseerde van Hove de complete  Ring des Nibelungen (*Wagner) bij de Vlaamse Opera.

Bij de Nederlandse Opera in Amsterdam nam hij de regie op zich van De Zaak Makropoulos (*Janácek) en Jolanta (*Tsjaikovski), voor de Nederlandse televisie maakte hij Thuisfront, en in 2009 werd zijn eerste bioscoopfilm in Amsterdam uitgebracht.

Van Hove wil graag meerdere vormen van theater laten zien. Zijn mening is dat je het moet aandurven om wat tot de low culture behoort te betrekken bij de hogere kunstvormen.


* Idomeneo (*Mozart)(Brussel 03-04-2010 / La Monnaie)