Mehta - Bejun Mehta

Bejun Mehta.jpg

countertenor


Deze Amerikaanse countertenor, die te horen is in opera`s, recitels en concerten, is geboren op 29-06-1968 in Laurinburg (North Carolina). Daarna groeide hij op in Ann Arbor (Michigan). Zijn moeder die ook zangeres is was zijn eerste zanglerares. Dady Metha, zijn vader is een neef van de dirigent Zubin Metha. Deze pianist werd geboren in Shanghai uit Chinees-Indiasche ouders. Hij werkte als pianoleraar aan de Eastern Michigan University. Martha Ritchey Metha of Altoona (zijn moeder) kwam uit Penselvvania en was sopraan en journaliste aan het ontwikkelings-kantoor van de University of Michigan Museum of Art. Zijn broer, Navroj Metha is violist en artistiek directeur van het Ventura Musik Festival.

Al vanaf zijn zevende jaar was hij een bekende jongenssopraan die door Leonard Bernstein werd geprezen. In 1983 kwam zijn CD "Bejun" uit onder het label Delos. Niet lang hierna brak zijn stem en hij ging daarom studeren aan de Yale-Universiteit waar hij cello studeerde en werkte als producer bij Delos. Toch wilde hij het liefste zanger worden. Hij begon als bariton maar zijn stem was slechts van middelmatige kwaliteit. Hij besloot af te zien van een carrière als zanger.

Daar kwam verandering in toen hij in 1997 een artikel las over de countertenor David Daniëls. Die stemsoort wilde Bejun Metha eens uitproberen, en al snel was het duidelijk dat dit zijn natuurlijke register was. Hij bezit een krachtige en flexibele countertenor-stem. Merilyn Horne die hem als kind had gevolgd bracht hem in contact met een maneger en in 1998 had Metha zijn operadebuut  in de New York City Opera waar hij de rol vertolkte van Armindo in Partenope (*Händel), en enkele maanden daarna mocht hij zelfs de zieke David Daniëls vervangen.

Momenteel is hij een van de meest gevraagde countertenoren. Zo was hij te zien in de grootsteoperahuizen en op internationale festivals o.a. in Salzburg, Glyndebourne en de BBC Londen Proms. In 2005 stond hij op de buhne van de Nederlandse Opera in de titelrol van Tamerlano. In 2010 zong hij Cardeninio in Don Chisciotte in Sierra Morena (*Francesco Bartolomeo Conti) o.l.v. René Jacobs met de Akademie für Alte Musik Berlin die ook in Brussel optrad.

Met de begeleiding van de pianist Julius Drake brengt hij recitels met het traditionele repertoire voor countertenoren, maar ook zingt hij liederen waarin deze stem nog niet in de mode was (midden twintigste eeuw).

In november 2010 kwam onder het label Harmonia Mundi zijn eerste solo CD uit, "Ombra Cara" , een verzameling met opera-aria`s van Händel, met het Barockorchester o.l.v. René Jacobs (die zijn carrière ook begon als countertenor). Men was lovend over deze CD. De telegraaf beloonde hem met vijf sterren.
 
 


* Mitridate Rè di Ponto (*Mozart)(Brussel 11-11-2007 / De Munt /  La Monnaie)(Farnace)(of alt)
 
* Orlando (*Georg Friedrich Händel)(Brussel 28-04-2012 / De Munt / La Monnaie)(Orlando)(countertenor)(of alt)