Antonacci - Anna Caterina Antonacci

Anna Catharina Antinacci.jpg

sopraan

De Italiaanse sopraan Anna Caterina Antonacci behaalde haar diploma aan het Conservatorium van Bologna, waar zij zang, piano en compositie studeerde. Van de Italiaanse pers kreeg zij in 1990 de prestigieuze Abbiati - prijs. Zij werd gelauwerd met de Verdi - prijs, van het Maria Callas Concours en het Luciano Pavarotti Concours.

Haar carrière begon in de Italiaanse operahuizen onder de vleugels van Riccardo Muti en Claudio Abbado. o.l.v. Muti nam zij deel aan de productie van Armide (*Gluck) die het Scalaseizoen 1996/1997 opende. Zij zong Donna Elvira, in Don Giovanni in de Scala, op het festival van Ravenna, in de Wiener Staatsoper, in het Teatro Massimo van Palermo en in Covent Garden. Ook zong zij Pergolesi's "Stabat Mater"  in Ravenna, Wenen en Covent Garden.

In Ferrara ( haar geboortestad ) vertolkte zij o.l.v. Abbado, Donna Elvira en Dorabella, en speelde zij in Il Combattimento di Tancredi e Clorinda (*Monteverdi). In 1997/1998 opende Antonacci het Scalaseizoen met een liedrecital met werk van Brahms, Liszt en Ravel. Datzelfde seizoen opende zij het Teatro Regio in Turijn met Un Giorno di Regno (*Verdi).

Tot haar repertoire behoren, L'Incoronazione di Poppea (*Monteverdi), van Handel Serse en werken van Rossini, Bellini, en Donizetti. Naast de grote Italiaanse operahuizen was Anna Caterina Antonacci ook te horen in Parijs, München, Athene, Buenos Aires, San Francisco en op het Glyndebourne Festival, o.l.v. bekende dirigenten, zoals Andrew Davis, René Jacobs, Ivor Bolton, Riccardo Chailly en William Christie.

Als recente successen vermelden we Maria Stuarda op het Edinburgh Festival, en Vita - de nieuwe opera van (*Marco Tutino) in de Scala. 

*  Agrippina (*Händel)( Brussel 11-09-2003 / La Monnaie)(Agrippina)(sopraan)