Burchuladze - Paata Burchuladze

Paata Burchuladze b

bas 

Paata Burchuladze is geboren op 12-02-1955 in Tbilisi, hoofdstad van Georgia, de stad waar hij ook zijn muzikale opleiding kreeg, van Olimpi Khelashvili. Vanaf 1986 was hij lid van de locale Opera Company.

Samen met mede-artiesten uit de voormalige USSR, werd hij uitgekozen om zijn verdere opleiding te volgen bij Giulietta Simionato en Edoardo Mueller aan het Teatro alla Scala in Milaan. In 1981 was hij de verrassende winnaar van de international vocal competition 'Voci Verdiane' in Busseto, en in 1982 won hij de gouden medaille en eerste prijs tijdens de Tchaikovsky Competitie in Moskou. In 1985 was hij opnieuw winnaar, ditmaal aan bij de International Luciano Pavarotti Competition.

Overweldigend succesvol was zijn optreden aan het Royal Opera House in Londen, waar hij debuteerde als Ramfis in Aida naast Katia Ricciarelli en Luciano Pavarotti o.l.v. de dirigent Zubin Mehta. Herbert von Karajan (die hem een tweede Schaljapin noemde) nodigde hem uit voor de rol van Commendatore in Don Giovanni (*Mozart) voor het Salzburg Festival (1987) en ook voor het Requiem van Verdi en Mozart.

Voor zijn rol als Boris Godunov kreeg hij grote waardering, hij zong die meerdere keren. Naast de opera treedt hij op als recital zanger in alle grote steden van Europa. 

*  Nabucco (*Verdi)(Luik 22-09-2007 / Opera Royal de Wallonie Luik)(Zaccaria)(bas)