Wijnstra - Tjalling Wijnstra

Tjalling Wijnstra.jpg


koor (dirigent)


Deze Nederlandse dirigent is sinds 2005 als kapelmeester verbonden aan de Opera Zuid. Aan het Concervatorium van Amsterdam studeerde hij orkestdirectie bij Lucas Vis, Joop van Zon en Roland Kieft. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Peter Eötvos en David Porcelijn. Na het voltooien van zijn studie ging hij zich specialiseren in opera en dirigeerde hij operette, musical en muziekdramatisch werk. Hij dirigeerde o.a. La Sonnambula en I Puritani (*Bellini), L´Elisir d´ Amore (*Donizetti), Dido and Aeneas (*Purcell), Venus and Adonis (*Blow) en Giovanni d´Arco, La Traviata en I Lombardi (*Verdi).

Daarnaast bestaat zijn werk voor een groot deel uit componeren. Hij schreef werken voor koor en orkest, theatermuziek en muziek voor bij computer-animaties. Onder zijn leiding werd de première beleefd van een niet eerder uitgevoerd vioolconcert van de Nederlandse componist Johannes van Bree.

In het seizoen 2009/2010 dirigeerde hij bij de opera Zuid o.a. Don Giovanni, De Parelvissers, Die Lustige Witwe, Carmen, Il Barbiere di Siviglia en Mavra (*Stravinsky), een educatief project in samewerking met het Brabants Orkest en Bisk. Bij de Zomeropera in Alden Biesen (Belgie) dirigeerde hij Die Fledermaus (*Strauss) en Tosca (*Puccini).


* Rusalka (Dvořák)(Eindhoven 15-03-2007 / Stadsschouwburg/Opera Zuid)  

* Carmen (*Bizet)(Eindhoven 19-05-2007 / Stadsschouwburg/Opera Zuid)

* Falstaff (*Verdi)(Eindhoven 17-05-2009 / Parktheater/Opera Zuid) 

* L`Elisir d`Amore (*Donizetti)(Eindhoven 22-05-2011/ Stadsschouwburg)(Opera Zuid)

* La Fille du Regiment (*Donizetti)(Düsseldorf 27-03-2020 / Oper am Rhein)(afgelast vanwege corona griep)