Pouspourikas - Yannis Pouspourikas

Yannis Pouspourikas.jpg

koor / dirigent


Yannis Pouspourikas is geboren in Marseille in 1971. Hier begon hij aan zijn muziek-studie. Vervolgens ging hij naar de Geneve Musik High School en de Zurich Opera, waar hij werd beloond met de eerste prijs als concert-dirigent in het Zurich Opernhaus. Al snel daarna werd hij assistent-dirigent aan de Opêra National de Paris, en bij Sir Simon Rattle tijdens het Glyndebourne festival.

In 1999 debuteerde hij in Geneve met Die Fledermaus, dirigeerde hij Cavalleria Rusticana tijdens het Interlaken Festival en werkte hij regelmatig met het Orchestre de la Suisse Romande als dirigent van La Traviata, Nabucco en Otello. In 2001 dirigeerde hij de wereldpremière van Héra (*Patrice Sciortino) in de Salle Pleyel de Paris. De jaren dat hij aan de Opéra National de Paris was verbonden werkte hij ook voor het Glynbourne Festival, Festival d'Orange, Teatro Real in Madrid, het Grand Théàtre in Geneve en in De Munt in Brussel.

Yannis Pouspourikas is erg gezien in de opera wereld, maar is bovendien thuis in het Orkest repertoire en leidde vele orkesten o.a. het Orchestre Philharmonique, de Strasbourg, Orchestre Philharmonique de Nice, Orchestre Colonne, Orchestre de Pays de Savoie en het Orchestre de Chambre de Genève. Ook leidde hij de Sodier`s Tale in Aix en Provence en in Marseille.

Pouspourikas wordt gezien als een van de meest veelbelovende dirigenten van zijn generatie. In maart 2005 werd hij benoemd tot Resident Conductor van het Orchestre National de Lyon, en werd hij ook benoemd in het Orchestre Symphonique de Mullhouse.

In 2008 werd hij koorleider bij de Vlaamse Opera voor Cosi fan Tutte, Die Schöpfung, Falstaff, Wozzeck, Candide, Verdi & Puccini Discoveries, Don Carlos en Jevgeni Onegin. In 2010 dirigeerde hij in de Vlaamse Opera Samson et Delila, Peter Grimes, Klassiek in de stad, Faur Requiem en in 2011 Hérodiade (*Massenet).

* Falstaff (*Verdi)(Antwerpen 14-12-2008 / De Vlaamse Opera)

* Stemmig Gent (Gent 06-03-2011)(wetenswaardigheden over stemsoorten enz)(De Vlaamse Opera Gent)

* Aida (*Verdi)(Gent 21-06-2011/De Vlaamse Opera Gent)

* Le Duc D`Albe (*Donizetti)(Gent 02-06-2012 / Vlaamse opera)

* La Damnation de Faust (*Berlioz)(Antwerpen 14-10-2012 / De Vlaamse Opera 

* Tosca (*Puccini)(Antwerpen 10-11-2013 / De Vlaamse Opera)
       
* Idomeneo (*Mozart)(Essen 14-12-2014 / Aalto Musiktheater Essen)(als dirigent)

* Elektra (Richard Strauss)(Essen 23-03-2016 / Aalto-Musiktheater Essen)