Eerens - Ilse Eerens

Ilse Eerens

sopraan


Geboren in Maasmechelen in 1982. Deze Belgische sopraan begon op 14 jarige leeftijd haar studie aan het Lemmensinstituut in Leuven en maakte hier ook haar twee kandidatuurjaren af bij Lieve Jansen. Zij legt zich vooral toe op de romantiek, classicisme, barok en opera. In 2002 werd zij toegelaten op de Nieuwe Opera Academie aan het conservatoire van Amsterdam en Den Haag, met als specialisatie opera. In Den Haag behaalde zij haar bachelor-diploma cum laude en haar master-diploma met de grootste onderscheiding. Haar zanglerares was de mezzosopraan Jard van Nes, die haar nog steeds coacht.

Daarnaast volgde zij meerdere masterclasses, o.a. bij Tom Krause, Sarah Walker en Helmut Deutsch. Zij won verschillende prijzen en in september 2004 , tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, beoordeelde de jury haar als de meest allround zangeres en mocht zij de Arleen Auger Prijs in ontvangst nemen. In oktober 2005 kreeg zij als jongste laureate ooit de cultuurprijs van de gemeente Maasmechelen. Al in 1999 zong zij de rol van Dido in Dido and Aeneas, o.l.v. Michel Tilkin. Later was Ilse Eerens te horen in oratoria, zoals de Johannespassie en de Matthäuspassie (Bach), Stabat Mater (Boccherini en Pergolesi), de Krönungsmesse en Great Massin C minor (*Mozart), De Messiah en Dixit Dominus (Fauré).

Haar carrière is nu al imposant te noemen. Haar repertoire is zeer uiteenlopend en zij werkte met een groot aantal orkesten in binnen- en buitenland, waaronder het Symfonie Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, het Gelders Orkest, het Orchestre Philhamonique de Liège. Samen met de pianiste Inge Spinette vertolkte zij verschillende recitels, o.a. in La Monnaie, het paleis voor schone kunsten, de Opera Lille en de Vlaamse opera. In De Nieuwe Opera Academie zong zij de rol van Amore in Ballo dell`ingrate (het bal van de ondankbare dames)(*Monteverdi), Papagena in Die Zauberflöte, Anezka in Dve Vdovy (de twee weduwen)(*Smetena) en Gabriëlle in La vie Pasisienne (*Offenbach).

In juni 2004 had zij haar debuut in de Vlaamse Opera als Marguérite in Jeanne d`Ark au Bûcher (*Honegger), waarna zij opnieuw werd uitgenodigd voor de rol van Echo in Ariadne auf Naxos en voor Valencienne in Die Lustige Witwe (*Lehar). Tijdens de zomeropera Alden Biesen in 2006 zong zij als Musetta in La Bohème. In La Monnaie nam zij de rol op zich van Wendla in Frühlingserwachen (Benoît Bernier). 


* Stabat Mater
(St Petruskerk Oirschot) 15/16/17-03- 2013
 
* Le Nozze di Figaro (*Mozart)(Nijmegen 09-10-2015 / Orkest van de Achttiende Eeuw)(Susanne)(sopraan)
 www.ilse-eerens.com/nl/