Zhang - Jianyi Zhang

Jianyi Zhang.jpg

tenor 

De Amerikaanse tenor Jianyi Zhang, geboren in China kreeg zijn opleiding aan het Sjanghai Conservatory of Music, en aan het American Opera Centre van de Juilliard School. In 1984 won hij de eerste prijs bij de wereldbekende Belvedere Competitie in Wenen, en in 1988 won hij een onderscheiding bij de Luciano Pavarotti Competitie in Philadelphia. Hij is winnaar van de Sullivan Award en van de Crawath Memorial, ook was hij prijswinnaar bij de Sullivan Foundation en de Metropolitan Opera Company Education Fund. Jianyi Zhang werd ook bekend in Europa en Noord Amerika vanwege zijn mooie en expressieve manier van zingen.

Zijn uitgebreide opera-repertoire omvat veel hoofdrollen die hij zong in de Bastille in Parijs, in de Opéra de Lyon, de Opéra Comique de Paris, de Opéra de Nice, het Theater Chatelet de Paris. Hij stond op het toneel in Lissabon, in Florence, Hamburg, Stuttgard, en in Finland. In Noord- America zong hij o.a. in de New York City Opera, Washington Opera, Opera Pacific, Michigan Opera Theatre, Greater Miami Opera, Utah Opera, Florentine Opera. 

Zhang zong ook orkestrale werken met meerdere ensembles, zoals het London Philharmonic Orchestra, het German Symphony Orchestra in Berlijn, de Helsinki Philharmonic, Radio France, Orchestre Philharmonique de Paris, Orchestre Philharmonique de Nice, Philharmonie Nationale de France, KRO Amsterdam, RTVE Madrid, Denmark National Radio Symphonic Orchestra, en de Symfonyorkesten van Atlanta, Washington DC, Pittsburgh, Colorado, Tucson, Sherbrooke, Springfield, San Antonio, Vancouver, Minneosta, en Puerto Rico. Hij stond in 1986 voor de eerste maal in de Carnegie Hall.

Van 1996 - 1998 was hij verbonden aan de Metropolitan Opera waar zijn eerste optreden in Faust was, daarna zong hij de rol van Des Grieux in Manon (*Massenet). Als Rigoletto zong hij in de Opéra de Montréal, La Bohème in de Opera de Québec, Macbeth in de Staatsoper Stuttgart, Tosca in de Boston Lyric Opera, en L'Elisir d'amore in de New Israeli Opera.

In de zomer van 2000 kwam hij terug bij het Savonlinna Operafestival met Faust en L'Elisir d'amore. Hierna stond hij op de bühne in de  Wiener Staatsoper in Linda Chamounix (mei 2001), Rigoletto, en in Les Huguenots (*Giacomo Meyerbeer).  
 

* Faust (*Gounod)(Luik 22-04-2006 / Opéra Royal De Wallonie)(Faust)(tenor)