Zubanovich - Helena Zubanovich

Helena Zubanovich .jpg

mezzosopraan


Geboren in Polen. Zij spreekt Pools (moedertaal) Duits, Itaiaans, Russisch en Tsjechisch. Van 1988 tot !993 studeerde zij aan de Musikakademie Kattowitz. Hier behaalde zij haar diploma solozang-zangpedagogiek-muziekwetenschappen met lof. In 1993 had zij haar operadebuut in Bytom met de rol van Mimi in La Bohème.
Van 1994 tot 1999 Ging zij naar de Hogeschool voor muziek en het Theater Hamburg. Ook hier weer behaalde zij met lof haar diploma voor opera-zang en het concertexamen lied en Oratorium. Van 1996 tot 2003 kreeg zij privé-les van Prof. Elio Battaglia aan het Konservatorium Turin en de Hugo Wolf Akademie. In 2000 volgde de overgang van haar stem naar mezzosopraan.

Bij meerdere internationale zangwedstrijden won Helena Zubanovich prijzen. Zij zong o.a. in de Volksoper Wien, Darmstadt, Düsseldorf, Meiningen, Catania, Palermo, Sevilla, Monte Carlo, Montpellier, Brno, Praag en het Nationaltheater Beijing.

Op haar repertoire staan o.a. de Verdi partijen als Amneris in Aïda, Eboli in Don Carlos, Ulrica in Un ballo in maschera, Meg Quickly in Falstaff. De rol van Bouillon in Adrianna Lecouvreur (*Francesco Cilea), Santuzza in Cavalleria rusticana (*Mascagni), Jezibaba in Rusalka (*Dvorak) Laura in La Gioconda (*Ponchielli), Herodias in Salome, Klytammestra in Elektra en Clementina in Sancta Susanna (*Paul Hindemith)

In 2011 verscheen een CD van Maria Padilla (*Donizetti) met Helena Zubanovich in de rol van Inez. Helena werkte o.a. samen met de regisseurs Willy Decker en Gian Carlo del Monaco en met de componist Krysztof Penderecki. Zij stond op de buhne van de Volksoper Wien, de Staatsoper Praag, bij het Beethoven Festival Warschau, de Bayerischen Staatsoper München, het Stadttheater Klagenfurt, het Nationaltheater Brünn, het Theater Posnan en de Norske Opera Oslo.


* Il Trittico - Suor Angelica (*Puccini)(Düsseldorf 17-01-2015 / Deutsche oper am Rhein)(La Zia Principessa)(alt)


 

www.helenazubanovich.de