Karthäuser - Sophie Karthäuser

Sophie Karthäuser.jpg

sopraan  
 

Geboren in Malmédy (1974). Haar muziekale carrière begon al op vijfjarige leeftijd. Als sopraan stond zij al in de grootste operahuizen ter wereld o.a. in Paijs en Salzburg en was vooral te zien in de vertolking van werken van Mozart.

Net als haar zusjes wilde ook zij klarinet spelen in de hamonie van Bellevaux-Ligneuville (Malmedy). Niet lang daarna ging zij zingen in het kerkkoor. Op zestien-jarige leeftijd ging zij naar het concervatorium in Luik waar zij o.a. les kreeg van Greta de Reyghere en Thierry Migliorini. Omdat zij en beurs kreeg werd het mogelijk voor Sophie Karthäuser om haar studie af te ronden met lessen van de bekende zangeres Noelle Barker aan de bekende Guildhall School of Musik and Drama in Londen. Hier zong zij o.a. in opera`s van Händel en Donizetti.

In 2000 stond zij in de opera van Frankfurt met haar eerste proffesionele rol in Die Zauberflöte (*Mozart). Als solozangeres trad zij op in topensembles, zoals "Les Arts Florissant" en "The Academy of Ancient Musik" en van ensembles o.l.v. Sigiswald Kuijken of Philippe Herreweghe. Een echte internationale doorbraak volgde in 2005 met de rol van Papagena in De Munt o.l.v. René Jacobs.

"Mozart zingen is zeker niet makkelijk" zegt zij, "maar op dit moment past mijn stem goed bij de klassieke muziek. Hiervoor zong ik vooral Barokmuziek omdat mijn stem toen lichter was. Nu is die zo geëvolueerd waardoor ik me nu bij Mozart bijzonder goed voel". "Als topzangeres leid je een hard leven, leren zingen is vooral hard werken, maar als ik op een podium stap wil ik dat het publiek niet slechts een zangeres ziet die zingt, maar iemand die een verhaal vertelt met muziek. Ik probeer bovenal heel natuurlijk over te komen".

Live at Monnaie
, haar nieuwste CD is een bloemlezing van aria`s die zij in De Munt zong. Ook kreeg zij uitmuntende kritieken voor andere opnames, zoals van de toonaangevende tijdschriften Diapason en Le Monde de la Musique.

In het seizoen 2011/2012 was zij actief in Salzburg waar zij de rol van Ilia zong in Idomeneo. Zij heeft een drukke agenda. In de Opera van Parijs zong zij in vier producties en de Carnegie-Hall heeft haar een eerste recitel aangeboden in 2012.


* L`Enfant et les sortilèges (*Ravel)(Brussel 25-09-2001 / De Munt / La Monnaie)(herderin/uil)(sopraan)

* Orlando (*Georg Friedrich Händel)(Brussel 28-04-2012 / De Munt / La Monnaie)(Angelica)(sopraan)