Mussorgsky - Modest Mussorgsky

Modest Mussorgsky

componist


* Karevo (gouvernement Pskov) 21-03-1839
† St - Petersburg 28-03-1881

Modest Petrovitsj Mussorgsky (Modest Petrovič Musorgskij) was de jongste zoon van een grootgrondbezitter.
Van zijn moeder en daarnaast van een Duitse lerares kreeg hij pianolessen. Hij was pas 7 jaar en al zo goed dat hij stukken van Franz Liszt kon spelen en toen hij 9 jaar was gaf hij in zijn ouderlijk huis voor een groot publiek een concert met muziek van John Field.
Op zijn 10e  jaar (1849) begon hij met pianoles bij Anton Herke (leerling van Adolf Henselt)  en was hij leerling op de welbekende Petrischule.

In 1852 ging hij naar de Kadettenschool in St. Petersburg, waar hij zich vooral bezig hield met geschiedenis en filosofie. Daarnaast werd hij lid van het schoolkoor, waar hij een inspiratiebron was voor zijn leraren godsdienst, Hier verscheen ook zijn eerste werk, (Ponte-enseigne Polka) opgedragen aan zijn medescholieren en op kosten van zijn vader officieel werd afgedrukt.
In 1856 verliet hij de cadettenschool en sloot hij zich aan bij het Preobraschenski-Garderegiment. Hij maakte kennis met Mili Alexejewitsch Balakirew die hem in contact bracht met de grote werken van Ludwich van Beethoven, Franz Schubert en Robert Schumann. Na een crisis verliet hij op 17 juli 1858 het regiment en ging hij samenwerken met Balakirew.

Een bezoek aan Moskou, in de zomer van 1859 raakte hem diep, en hij voelde zich meer en meer een Russisch wereldburger. De afschaffing van de natuurlijke erfopvolging onder de Tsaren werd in 1861 opgeheven en bracht daardoor zijn familie in moeilijkheden. Hij bracht  twee jaar door op het landgoed en beheerde samen met zijn twee broers het familie-landgoed en moest hij als ambtenaar werken om geld te verdienen.

In zijn jeugd was hij al een succesvol salonpianist  en door zijn vriendschap met Balakirew (leider van de nieuwe Russische School) ging hij ook deel uit maken van deze componistengroep, ook wel De Russische vijf genoemd. Hiertoe behoorde, naast Balakirew , Mussorgsky, Borodin, Cui en Korsakow.

St - Petersburg verliet hij bijna nooit. Slechts één keer, in 1789, vergezelde hij de zangeres Darja Leonova als haar pianobegeleider op een tournee door de Oekraïne. Tijdens zijn leven was de première van de opera Boris Godoenov in 1874 zijn grootste succes.
Zijn tijdgenoten reageerde verder nogal twijfelachtig op zijn gedurfde stijl. Na zijn voorspoedige jaren raakte zijn leven in verval. Toen hij niet meer in de publieke belangstelling stond zocht hij in de alcohol. Dit werd de oorzaak van zijn dood op 42 jarige leeftijd. Hij overleed arm in een ziekenhuis in St - Petersburg. Hij werd begraven op de Tichvin begraafplaats bij het Alexander Nevski Klooster.
(Enkele dagen voor zijn dood schilderde Ilja Repin nog dit beroemde portret van de componist)  Opera's


Salambo (Salammbó) (1863-1866 onvoltooid)
Libretto van Mussorgsky., gebaseerdop de gelijknamige roman van Gustave Flaubert. (complete orkestratie van Zoltàn Peskó)
Opera in 4 akten.
Plaats en tijd. 0. 
Première. ?? (??) als concertante op 1980 

Zjenitba (Shenitba) (Het huwelijk) (1868)
Libretto naar een werk van Nikolay Gogol, geïnstrumenteerd door verschillende componisten.
Voltooid door Ippolitov-Ivanov (1931)  

Boris Godoenov (Keramsin) (1872) 
Libretto Modest Mussorgsky, naar Aleksandr Pushkin gelijknamige drama.
Opera in 4 aktes.
Plaats en tijd. Rusland en Polen 1598 - 1605
eerste versie,  (4 aktes 7 scènes)1868-1869
tweede versie (4 aktes + proloog) instrumentatie door Rimski-Korsakov              
Première  St Petersburg (Mariinski Theater) 08-02-1874  
Latere versie, geïnstrumenteerd door Shostakovitsj(1939-1940) 

Khovanchina (Chovantsjina) (1872-1880)
Libretto van Modest Mussorgsky en Vladimir Stasov.
(voltooide en geïnstrumenteerde versie van Rimsky Korsakov)
Opera in 5 aktes.
Plaats en tijd. Moskou en omgeving
Première. (Versie van Rimsky Korsakov)  St Petersburg (Komonov Theater) 21-02-01-1886.
Première. (instrumentatie van Dmitri Shostakovitsj)  Leningrad,(Kirov Theater) 25-11-1960.  

Sorotsjinskaja jarmarka (De jaarmarkt van Sorotsjinski) (1874-1880)
(onvoltooid)
Libretto naar een werk van Nikolay Gogol, bewerkt door verschillende componisten.
Première.1913   


andere werken

liederen, meer dan 60 

koorwerken met orkest

symfonische composities

pianowerken  (
Kartinki s vyestavski (De schilderijententoonstelling) (muziek naar de schilderijen van zijn vriend, de schilder Victor Hartmann (1874).