Lucio Silla

Lucio Silla.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart


(Aken 02-05-2009 / Theater Aachen)


(Opdracht voor carnaval)
Libretto van Giovanni de Camerra (maakte de 1e Italiaanse vertaling van Die Zauberflöte) en Pietro Metastasio.
Dramma per musica met ouverture, in 3 aktes.
Plaats en tijd. Rome rond 80 v. Chr.
Première. Milaan (Teatro Regio Ducale) op 26-12-1772.

 LUCIO SILLA (dictator van Rome) tenor
 CELIA (zus van Lucio Silla) sopraan
 GIUNIA (dochter van Gaius Marius, verloofde van Cecilio) sopraan
 CECILIO (verbannen Romeinse senator) sopraan (castraat)
 LUCIO CINNA (vriend van Cecilio, heimelijke vijand van Lucio Silla) sopraan
 AUFIDIO (tribuun (staasambtenaar) vriend van Lucio Silla) tenor
wachten, senatoren, edellieden, soldaten, het volk. 

Inhoud

Akte I
Rome wordt geregeerd door dictator Lucio Silla, en dat doet hij met absolute macht. Hij heeft senator Cecilio, en daarnaast nog vele anderen notabelen, verbannen naar een afgelegen eiland. Maar Cecilio is in het geheim naar Rome teruggekeerd om zijn vriend Cinna te ontmoeten, en wil van hem weten hoe het met zijn verloofde Giunia gaat. Van hem hoort hij dat Silla Giunia heeft verteld dat Cecilio is gestorven, omdat Silla zelf verliefd is op haar. Silla vraagt zijn zus Celia om hulp en om hem aan te bevelen bij Giunia. Als zij weigert bedreigt Silla haar. In het mausoleum van haar voorvaderen heeft Giunia zich teruggetrokken, zij roept de geesten aan van haar vader en haar verloofde. Als Cecilio in levende lijve verschijnt bezingen zij het geluk van hun hernieuwde liefde.
Akte II

Silla wil Giunia dwingen om met hem te trouwen. Als Cecilio dit hoort wil hij Silla doden, maar zijn vriend Cinna weerhoudt hem daarvan. Celia is verliefd op Cinna, maar zij durft hem dat niet te zeggen. Cinna houdt ook van haar, maar de grote haat die hij voelt voor haar broer maakt zijn liefde minder sterk. Cinna stelt Giunia voor om te trouwen en om Silla daarna in bed te vermoorden. Maar als zij aangeeft dat zij daar niet toe in staat is besluit hij zelf om de dictator te doden.

Voor de senaat roept Silla Giunia uit tot zij bruid, maar tot zijn grote woede zegt zij nee, (Aufidius heeft haar verteld dat zij veel aanhangers heeft in Rome en haar aangeraden om hem ten overstaan van het volk te weigeren). Giunia verklaart eerder zelfmoord te plegen dan te trouwen met Silla. Dan komen Cecilio en Cinna binnen met getrokken zwaard om Silla te vermoorden, maar de aanslag mislukt. Cinna weet te ontkomen, maar Cecilio wordt samen met zijn verloofde gevangen genomen.
Akte III

Cinna en Celia bezoeken Cecilio in de gevangenis. Cinna vraagt Celia om aan haar broer vergiffenis voor hen te vragen, en zij stemt toe. Giunna en Cecilio nemen afscheid van elkaar in de overtuiging dat zij beiden gedood zullen worden. Maar hun trouwe liefde ontroert Silla en hij vergeeft iedereen. In het Capitool verklaart Silla publiekelijk dat Giunia het voorbeeld is van vrede. Iedereen is verbaasd over het gedrag van Lucio Silla als hij verklaart dat Cecilio met Giunia mag trouwen en Cinna met Celia. Ook maakt hij zijn aftreden bekend als Heerser van Rome.
 

(Aken 02-05-2009 / Theater Aachen)

MARCUS R BOSCHdirigent
LUDGER ENGELSregie
CHRISTIN VAHLdecor
GABRIELE RUPPRECHTkleding
FRANK FLADEkoor
Bezetting 
JUHAN TRALLALucio Silla  (tenor)
ALEKSANDRA ZAMOJSKAGiunia (sopraan)
IVA DANOVACecilio (mezzosopraan / castraat)
MICHAELA MARIA MAYERLucio Cinna (sopraan)
EVA BERNARDCelia (sopraan)
SUNG-JIN KIMAufidio (tenor)