Wos - Joanna Wos

sopraan

Joanna Wos studeerde aan de Muziekacademie in Lodz en debuteerde als Lucia in Lucia di Lammermoor bij het Grote Theater van Lodz in 1986. Al tijdens haar studie was ze prijswinnaar van het Jan Kiepura Zangconcours in Polen en het Bilbao Zangconcours in Spanje. Bij dit laatste concours won ze de Gand Prix.

Ze zong in theaters in het voormalige Joegoslavië en is nu de hoofdsoliste van het Grote Theater van Lodz.
Ze heeft vele malen als gastsoliste opgetreden in de Nationale Opera van Warschau en Krakau. Op haar repertoire staan rollen als Susanne Le Nozze di Figaro, Despina en Fiordilige Costa fan tutte, Violetta La Traviata, Gilda Rigoletto en Zerlina Don Giovanni. De pers schreef over haar vertolking van Lucia di Lammermoor (april 1999).

Joanna Wos heeft zonder meer een opvallende stem, die mooi en beheerst klinkt. Bovendien weet zij te ontroeren door een volstrekte natuurlijkheid, speciaal in de waanzinscène wist deze sopraan de zaal in ademloze spanning te houden"  (Haagsche Courant).

Als Violetta wist ze in 1992 al de Nederlandse pers te overtuigen: "Joanna Wos superstar in Traviata... Groots, persoonlijk, intens, een stem die water doet stromen en ijs smelten: zo is donna Wos (Utrechts Nieuwsblad).
 

* La Traviata (*Verdi)(Tilburg 01-10-2000 / Schouwburg)(Poolse Staatsopera Bydgoszcz)(Violetta Valéry)(sopraan)