Wolfel - Martin Wölfel

Martin Wölfel.jpg

countertenor

Martin Wölfel, geboren en opgegroeid in Potsdam, kwam uit een muziekale familie. Al op jonge leeftijd besloot hij dat hij iets kunstzinnigs wilde gaan doen. Dat hij uiteindelijk countertenor zou worden wist hij niet. Het toneel trok hem.

Hij  werd toegelaten op de Ernst-Busch-Schule in Berlijn, maar al snel deed hij een toelatingstest als tenor aan de Hochschule für Musik, (Carl Maria von Weber) in Dresden, omdat hij meende dat een zangopleiding een goede basis zou zijn voor een toneelspeler. Zijn idee dat het vak van tenor te beperkt zou zijn veranderde. Na het bezoek aan een Liederavond met Axel Köhler wist hij dat die weg in wilde slaan. Vol overtuiging ging hij studeren.

Na zijn studie (1999) volgde hij meesterklassen bij Margret Trappe-Wiel, Paul Esswood in Kopenhagen, Axel Köhler, Jessica Cash en Brigitte Fassbaender. Ook zong hij in die tijd veel concertwerk in theaters en op festivals heel Europa. Hierna ging hij aan het werk als countertenor in grote operaproducties. Eerst met barok en later met werk van tijdgenoten. Zijn bekendheid groeide snel.

In het seizoen 2001/2002 zong hij de rol van Arsace in Berenice (*Händel) in het Staatstheater Karlsruhe. In de Deutschen Oper am Rhein in Düsseldorf - Duisburg was hij als gast in de Monteverdi - Produktion van Orfeo. In juni 2002 debuteerde hij aan het Nationaltheater Mannheim als Oberon in A Midsummer Night's Dream. Daarnaast was hij nog te zien als Guido in Flavio (*Händel), Orfeo in Orfeo ed Euridice (*Gluck), Prins Orlowski in Die Fledermaus (*Johann Strauß), Andronico in Tamerlano (*Händel).

Wölfel werkte samen met veel bekende dirigenten en regisseurs. Hij deed mee aan talrijke Radio- en CD-opnames.

In het voorjaar van 2003 sprak men vol lof over zijn solo- optreden bij de "Caputher Musiken" op het slot Caputh (Potsdam), en later in het seizoen zong hij  tijdens de Monteverdi-Cyclus aan de Rheinoper Düsseldorf - Duisburg als Pisandro in Il ritorno d'Ulisse in patria.

In  2004 stond hij op het toneel als Ottone in L'Incoronazione die Poppea aan de Deutschen Oper am Rhein.
In februari 2005 zong Wölfel in Hamburg als Tolomeo in Giulio Cesare. Ook werkte hij mee aan de Duitse première van de Philip-Glass-Oper Galileo Galilei, aan het Staatstheater Braunschweig (2004) en in mei 2005 in de première van Nico. Sphinx aus Eis, in de Staatsoper Dresden.   


*
 Caligula (*Glanert)(Keulen 14-01-2007 / Bühnen der Stadt Köln)(Helicon)(countertenor)