Die Walküre

Die Walküre o.jpg

Richard Wagner

  

(Bonn 05-11-2000 / Oper der Stadt Bonn)

Libretto van Richard Wagner, naar traditionele bronnen.
Opera in 3 aktes.
Plaats en tijd. Een hut in het woud, het mythologische overal en eeuwigdurende. 
Première. München (Hoftheater) op 26-07-1870.  

Deel 2 uit een cyclus van 4 opera`s, voor één vooravond en 3 dagen.
De 1e uitvoering van de volledige cyclus was in Bayreuth op 14-08-1876, Das Rheingold, Die Walküre 15-08-1876, Siegfried 16-08-1876 en Die Götterdämmerung 17-08-1876.

VooravondDas Rheingold1 akte
Dag 2Die Walküre3 aktes
Dag 3Siegfried3 aktes
Dag 4Die Götterdämmerung3 aktes
SIEGMUND (kind Wotan + aardse vrouw / tweeling)tenor
HUNDING (echtgenoot Sieglinde)bas
WOTAN (godenvader)bas
SIEGLINDE (kind Wotan + aardse vrouw / tweeling)sopraan
BRUNNHILDE (kind Wotan + een Walkure)sopraan
FRIKA (godin, vrouw Wotan)sopraan
HELMWIGE      (zus Brünnhilde)sopraan
GERHILDE       (zus Brünnhilde)sopraan
ORTLINDE       (zus Brünnhilde)sopraan
WALTRAUTE    (zus Brünnhilde)mezzosopraan
SIEGRUNE       (zus Brünnhilde)mezzosopraan
ROSSWEISSE   (zus Brünnhilde)mezzosopraan
GRIMGERDE     (broer Brünnhilde)alt
SCHWERLEITE  (broer Brünnhilde)alt


Voorgeschiedenis

In Das Rheingold heeft Wotan negen Wälküren verwekt, maar bij een aardse vrouw ook de tweeling Siegmund en Sieglinde; het geslacht van de Wälsungen.
Om zijn Rheindochters te kunnen redden van hun ondergang, is het noodzakelijk dat Wotan weer in het bezit komt van de Ring, en hij is zich er terdegen van bewust dat alleen een vrije held die terug kan geven.
In het bos heeft Wotan in de gestalte van een mens (Wolfe) de tweeling Siegmund en Sieglinde grootgebracht. Maar de tweeling wordt al op jonge leeftijd van elkaar gescheiden. Dit gebeurde op de dag dat Siegmund met zijn vader terugkeerde van de jacht. Rovers hadden zijn moeder vermoord en zijn zus Sieglinde ontvoerd.
Sieglinde werd gedwongen tot een huwelijk met Hunding, een lid van de roversbende en vijandige familie. Op het huwelijksfeest was ook Wolfe, een vreemdeling aanwezig (Wotan in de gedaante van een mens), die een zwaard (Nothung) in de stam van een es stootte. Tot nu toe is er niemand gelukt om het zwaard eruit te trekken.
Ondertussen is Siegmund zijn vader uit het oog verloren. Hij wordt voortdurend achtervolgd door zware tegenspoed en weet eigenlijk ook niet meer hoe hij heet.

Inhoud
Akte I
In de woudhut van Hunding.
Eerste scène.
Een man, (Siegmund) opgejaagd door de storm en vijanden komt wankelend de hut in en valt neer op de grond. Sieglinde, opgeschrikt door het lawaai komt angstig kijken of het haar echtgenoot Hunding is, die haar tegen haar wil tot zijn vrouw heeft gemaakt. De man die zij aantreft noemt zich Wehwalt en hij wordt liefdevol door haar verzorgd. (broer en zus herkennen elkaar niet). Als Hunding thuiskomt biedt hij de vreemdeling zijn gastvrijheid en een maaltijd aan. Het valt hem op dat zijn vrouw en de vreemdeling erg op elkaar lijken en hij wil weten waar de man vandaan komt. Siegmund vertelt nu zijn verhaal. Friedmund darf ich nicht heissen
Al snel blijkt uit het verhaal dat de mannen elkaars aartsvijanden zijn. Hunding biedt hem weliswaar voor één nacht onderdak aan, volgens de regels van gastvrijheid, maar de volgende dag zullen zij meet elkaar moeten vechten, tot een van hen sterft. Radeloos vraagt Siegmund zich af waar hij het zwaard kan vinden dat zijn vader hem heeft beloofd op het moment dat de nood het zwaarst is. monoloog:  Ein Schwert verhiess mir der Vater.
Sieglinde heeft haar man een slaapdrank gegeven en keert terug naar de vreemdeling. Zij wijst hem het zwaard dat middern in de hut verborgen zir in de stam van een reusachtige Es. Zij vertelt hem hoe tijdens haar huwelijksfeest een eenogige oude man vreemde man dit zwaard in de boom heeft geslagen. Der Männer Sippe sass hier im Saal. Sindsdien is er niemand geweest die het zwaard eruit heeft kunnen trekken.
De twee voelen de kracht die hen naar elkaar trekt en zij omhelzen elkaar met passie, en juist op dat moment waait de deur open en ziet men een mooie hemel met volle maan. duet. Siegmund) Wintersturme wichen den Wonnenmond. (Sieglinde) Du bist der Lenz
Door hun verhalen komen ze tot de ontdekking dat zij een tweeling zijn, en dat zij dus van dezelfde familie afstammen.Met bovenmenselijke kracht trekt Siegmund het zwaard uit de boom. Siegmund heiss ich. en samen vluchten zij uit de hut. 


 

  

(Bonn 05-11-2000 / Oper der Stadt Bonn)

MARC SOUSTROTdirigent
SIEGFRIED SCHOENBOHMregie
WOLFGANG REUTERdecor  & kleding
BARBARA KUGELkleding
THOMAS ROSCHERlicht
Bezetting 
ALFONZ EBERSSiegmund (tenor)
HANS - GEORG MOSERHunding (bas)
JOHN BROCHELERWotan (bas)
ANNE SCHWANEWILMSSieglinde (sopraan)
ELIZABETH CONNELLBrünnhilde (sopraan)
JULIA JUONFrika (sopraan)
FRANZISKA HIRZELHelmwige (sopraan)
ANJA VINCKENGerhilde (sopraan)
ANN - CHRISTINE LARSSONOrtlinde (sopraan)
ANJARA - INGRID BARTZWaltraute (mezzosopraan)
GABRIELA KUNZLERSiegrune (mezzosopraan)
SUSANNE BLATTERTRossweise (mezzosopraan)
ASTA ZUBAITEGrimgerde (alt)
LEANDRA OVERMANNSchwertleite (alt)