Guillaume Tell

Guillaume Tell

André Grétry


(Luik 15-06-2013 / Opera Royal de Wallonie Luik)


Libretto van André Grétry in het Frans bewerkt door Jean-Michel-Sedaine naar Antoine-Marin Lemierre.
Opera Comique in 3 aktes.
Plaats en tijd. Zwitserland in de 13e eeuw.
Première. Parijs (Comédie-Italienne) op 09-04-1791.
 
De première van Gretry`s Guillaume Tell in Parijs was slechts twee jaar na de bestorming van de Bastille, die plaats vond na de opvoering van La Muette de Portici (*Auber) de opera die de aanleiding vormde tot het begin van de Franse Revolutie in 1789. Het thema, over een volk dat in opstand komt tegen het regime van de onderdrukker (in dit geval de Habsburgers), is te vergelijken met de opera van Auber.
Ook voor Gretry was het noodzakelijk om heilige huisjes af te breken in een komische opera. Hij heeft aan Guillaume Tell op een bijzondere charmante en harmonieuze manier glans gegeven, met sprankelende en geestige melodieën. Deze overweldigende diepzinnige stijl komt tevoorschijn in twee finales. De aria, maar vooral in de ouverture, waarin hij merkwaardige tonen laat horen die worden aangeduid als "Ranz des Vaches" (een simpele melodie, traditioneel gespeeld op een alpenhoorn door herders, maar ook door zang zonder woorden).
Het verhaal van de vrijheid van Zwitserland is bij iedereen bekend. Over Guillaume Tell die wordt veroordeeld tot de dood vanwege het weigeren van de militaire groet, de held die met een pijl een appel moet doorboren die op het hoofd van zijn zoon staat. In de Zwitserse legende vermoordt Tell de vooraanstaande burger uit wraak. De vraag is dan, is vrijheid belangrijker dan al het andere.


Inhoud

Het verhaal van Willem Tell speelt in Zwitserland, in een dorp aan het meer van Luzern. De weerstand tegen de Oostenrijkse gewoontes neemt meer en meer toe. De opera begint, net als bij Rossini met een bruiloft die verstoord wordt. In beide gevallen wordt er door hun onderdrukkers inbreuk gemaakt op het gelukkige huiselijke leven.

Akte I

De dochter van William Tell trouwt met de zoon van de Kanton-chef Melktal senior, die in bewaring is gesteld van de commandant Guesler. Melktal weigerde te sallueren (tikte niet zijn pet aan) en is daarom gestraft. Zijn ogen zijn uitgestoken. Het feest eindigd als de gasten vertrekken voor politieke onderhandelingen.
Akte II
De Zwitser komt aan op het dorpsplein, waar hij ontdekt dat ook Tell is gearresteerd omdat hij geen militaire groet gaf. Hij krijgt de opdracht om een appel, die op het hoofd van zijn zoon staat eraf te schieten. Dat doet hij, maar Guesler ontdekt dat William Tell een verborgen pijl had, waarmee hij op hem (Guesler) zou schieten als zijn poging zou mislukken. Guesler voert hem daarom mee naar de gevangenis in afwachting van zijn executie.
Akte III
Maar Tell ontsnapt uit de gevangenis. Hij komt in opstand, wat het begin van de revolutie inluidt. Tell schiet Guesler neer en de Zwitsers overwinnen de Oostenrijkers.



(Luik 15-06-2013 / Opera Royal de Wallonie Luik)

CLAUDI SCIMONE dirigent
STEFANO MAZZONIS DI PRALAFERA regie
JEAN-GUY LECAT decor
FERNAND RUIZ kleding
MARCEL SEMINARA koor
FRANCO MARRI licht
Bezetting  
MARC LAHO Guillaume Tell (tenor)
ANNE-CATHERINE GILLET Madame Tell (sopraan)
LIONEL LHOTE Guesler (bariton)
LIESBETH DEVOS Marie
PATRICK DELCOUR Melktal vader (bariton)
STEFAN CIFOLELLI Melktal zoon (tenor)
ROGER JOAKIM le voyageur/de reiziger (bariton)