Giulio Cesare in Egitto

Giulio Cesare in Egitto.jpg

Händel


(Düsseldorf 25-04-2010 / Deutsche Oper am Rhein)

Libretto van Nicola Haym, naar een tekst van Giacomo Francesco Bussani.
Dramatische opera in 3 aktes.
Plaats en tijd. Egypte, 48 v. Chr. tijdens de veldslag van Giulio tegen Pompeo.
Première. Londen (Haymarket Theater) op 20-02-1724.

Giulio Cesare / Julius Cesar (1e Romeinse Keizer) alt / castraat / countertenor
Cleopatra (Koningin van Egypte) sopraan
Curio (Romeins tribuun) bas
Cornelia (echtgenote van Pompeo) mezzosopraan
Sesto (zoon van Cornelia en Pompeo) sopraan
Tolomeo / Ptolemaeus (koning van Egypte / broer Cleopatra) alt / castraat / countertenor
Achilla (legeraanvoerder, raadsman van Tolomeo) bas
Nireno (vertrouweling van Cleopatra en Tolomeo) alt / castraat / countertenor


Inhoud

Giulio Cesare, de grote Veldheer en Staatsman overwint samen met zijn troepen al zijn tegenstanders, en ontkomt aan alle politieke aanslagen. Ik kwam, zag en overwon ( Veni, Vidi, Vici ) zo wil hij graag gezien worden. Maar als zijn hart hem in de verleiding brengt, moet hij zich gewonnen geven. De machtigste man van Europa zal zich door de onbetekende Egyptische Cleopatra de wet laten voorschrijven.

Akte I

Bij de Nijl
Giulio Cesare heeft zijn rivaal Pompeo overwonnen en arriveert met zijn zegenvierende leger aan de oevers van de rivier de Nijl. Pompeo`s tweede vrouw Cornelia smeekt om genade voor het leven van haar man. Cesare is het daarmee eens, op voorwaarde dat Pompeo hem zal moeten aanvaarden als leider van het Egyptische leger. Maar dat komt Tolomeo hem een kistje overhandigen met daarin het hoofd van Pompeo. Het is een teken van steun van Tolomeo (Ptolemaeus), de co-heerser van Egypte (samen met zijn zus Cleopatra). Cornelia valt flauw.

Curio, de assistent van Cesare belooft Cornelia dat hij wraak zal nemen, in de hoop dat zij met hem zal trouwen, maar Cornelia wil niet op zijn aanbod ingaan. Zij is bedroeft en antwoord dat de dood van een ander haar pijn niet zal verlichten. Ook Sesto, (de zoon van Cornelia en Pompeo) zweert wraak te nemen op de dood van zijn vader. Achilla bericht Tolomeo dat Cesare woedend was over de moord op Pompeo. Hij  belooft zijn veldheer Tolomeo om tijdens het feest dat gegeven wordt ter ere van Cesare, Cesare te vermoorden in ruil voor Cornelia. Maar de aanslag mislukt.

Cleopatra (in vermomming als haar meid Lydia) wil Cesare ontmoeten in zijn kamp in de hoop dat hij haar zal steunen als Koningin van Egypte. Cesare is overdonderd door haar schoonheid en besluit haar te helpen. Cesare, Cornelia en Sesto gaan naar het Egyptische paleis voor een ontmoeting met Tolomeo. Tolomeo is op zijn beurt onder de indruk van Cornelia`s aantrekkingskracht, maar hij had haar al aan Achilla beloofd.
Akte II
In het paleis gebruikt Cleopatra (nog steeds in vermomming) al haar charme om Cesare te verleiden. Zij zingt vol lof over cupido`s pijlen en Cesare is gelukkig. Achilla doet er alles aan om Cornelia over te halen hem te accepteren, maar zij weigert. Bij zijn vertrek probeert ook Tolomeo haar voor zich te winnen, maar ook hem wijst zij af.

In de tuin van het paleis wil Sesto een gevecht aangaan met Tolomeo, de moordenaar van zijn vader. In het paleis van Cleopatra hoort Cesare dat de vijand nadert. Op dat moment onthult Cleopatra haar ware identiteit en vraagt Cesare om te vluchten. Maar hij besluit om te vechten en gaat ten aanval. In het paleis wordt de strijd tussen Tolomeo en Sesto onderbroken wanneer Achilla komt vertellen dat Cesare (in een poging de soldaten te ontvluchten) in zee is gesprongen en daarbij is omgekomen. Achilla vraagt opnieuw om de hand van Cornelia, maar Tolomeo wijst dit af. Sesto is ontgoocheld en probeert zichzelf te doden, maar zijn moeder weerhoudt hem daarvan. Hij herhaalt zijn gelofte om Tolomeo te doden.
Akte III
De strijd tussen de legers van Tolomeo en Cleopatra is begonnen. Tolomeo verslaat zijn zus en de Romeinen die haar bontgenoten zijn. Hij viert zijn overwinning op Cleopatra en geeft opdracht haar terrecht te stellen. Achilla raakt dodelijk verwond. Cesare die zijn sprong in zee heeft overleeft, bidt voor de veiligheid van Cleopatra.

Op zoek naar Tolomeo vindt Sesto de gewonde Achilla. Voordat Achilla sterft overhandigt hij Sesto zijn ring, het bewijsstuk waarmee Sesto het bevel van zijn leger over kan nemen.
Maar als Giulio Cesare verschijnt, eist die dit bewijsstuk op. Hij belooft dat hij zowel Cornelia als Cleopatra zal redden, of dat hij zal sterven. Cleopatra is dolblij als zij ziet dat Cesare leeft. Sesto vindt Tolomeo in het paleis die bezig is zijn moeder het hof te maken en dood hem.

De zegenvierende Cesare en Cleopatra komen de stad Alexandrië binnen en Cesare kroont Cleopatra tot Koningin van Egypte en belooft dat hij haar land zal steunen. Zij verklaren elkaar hun liefde en het volk is blij met hun geluk en het brengen van vrede naar Egypte. 

(Düsseldorf 25-04-2010 / Deutsche Oper am Rhein)

RAINER MULBACH dirigent
PHILLIPP HIMMELMANN regie
GESINE VOLM kleding
VOLKER WEINHART licht
Bezetting  
GUNES GURLE Giulio Cesare (castraat / countertenor)
MARTA MARQUEZ / CHRISTA MAYER * Cornelia (mezzosopraan)
THERESA KRONTHALER Sesto (sopraan)
SYLVIA HAMVASI * / CHRISTINA DIETZSCH / ANNA VIROVLANSKY Cleopatra (sopraan)
LAIMONAS PAUTIENIUS * / DMITRI VARGIN Achilla (bas)
TIM MEAD / DAVID DQ LEE * Tolomeo / Ptolemaeus (castraat / countertenor)
DANIEL DJAMBAZIAN Nireno (castraat / countertenor)