Lang - Petra Lang

Petra Lang l

mezzosopraan    

De Duitse mezzosopraan Petra Lang begon haar muziekstudies in Darmstadt. Na deelname aan diverse zangwedstrijden kreeg ze operarollen aangeboden door Covent Garden, Baltimore Opera, de Deutsche Oper, de Staatsopera te Berlijn, de Nederlandse Opera, de operahuizen van Zürich en Genève en de Vlaamse Opera.

Haar voorkeursrol is Brangäne Tristan uns Isolde waarmee ze debuteerde in Carnegie Hall te New York in 1997. Daarna zong ze de rol onder meer onder Semyon Bychkov (Turijn), onder Bernard Haitink in Covent Garden en laatst nog onder Simon Rattle te Amsterdam.

Petra Lang maakte haar debuut in Covent Garden in 1998 als Waltraute Der Ring onder Bernard Haitink, een rol die ze opnieuw vertolkte onder leiding van Christian Thielemann in Berlijn. Andere engagementen zijn Amneris Aida te Genève onder Pinchas Steinberg en Venus Tannhäuser in Baltimore.

In september 2000 oogstte Petra Lang veel succes in haar roldebuut als Kundry Parsifal met Simon Rattle in Londen. Eveneens in Londen debuteerde ze als Cassandre Les Troyens in het Barbican Center.

Op haar repertoire staan vele orkestliederen, zowat alle mezzoliteratuur van (*Berg), (*Berlioz), (*Beethoven), (*Elgar), (*Schönberg), (*Ravel), (*Rossini) en (*Verdi). Als vooraanstaande (*Mahler) vertolkster werkte zij mee aan uitvoeringen van diens symfonieën en liederen onder de leiding van de gerenommeerde dirigenten Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Guiseppe Sinopoli en Jukka-Pekka Saraste. Ook werkte ze samen met dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, Ivan Fischer, Franz Welser-Möst, Riccardo Muti en Wolfgang Sawallisch. 

Andere engagementen waren Venus Tannhäuser onder Chung in Rome, Mahlers 2e Symfonie met Chailly in Amsterdam, Oedipus Rex onder Berard Haitink in Londen, Marie Wozzeck met Pappano in Genève, Judith Hertog Blauwbaards Burcht onder Wolfgang Sawallisch in New York en Fricka Die Walküre in de Weense Staatsopera. Petra Lang was eerder te gast in de Vlaamse Opera als Brangäne.   
 

* Tristan und Isolde (*Wagner)(Antwerpen 13-04-2001 / De Vlaamse Opera)(Brangäne)(mezzosopraan)