Les Pêcheurs de Perles

Les Pêcheurs de Perles.jpg


Georges Bizet


(Antwerpen 16-12-2018 / De Vlaamse Opera)(De Parelvissers)(frans)
Libretto van Eugène Cormon en Michael Carré.
Opera in 3 aktes
Plaats en tijd Ceylon (Sri Lanka) in de oudheid
Première Parijs, 30-09-1863.

LEILA (Brahmaanse priesteres)sopraan
ZURGA (aanvoerder van de vissers, hoofd van het dorp)bariton
NADIR (vriend van Zurga, visser)tenor
NOURABAD (Brahmaanse hogepriester)bas
Bevolking en vissers (koor) 


Inhoud

Akte I
Het is feest op het strand.
De vissers hebben Zurga gekozen als hun nieuwe leider. Zurga is blij zijn oude vriend Nadir weer te zien en zij halen herinneringen op uit hun jeugd. Ook aan het feit dat zij beiden verliefd waren op Leila. duet Au found du temple saint. Dit heeft echter nog nooit geleid tot onenigheid tussen de beide vrienden en zij hebben het vol vreugde over hun hechte vriendschap. Als er een boot aanmeert met een zwaar gesluierde priesteres aan boord, wordt hun gesprek onderbroken. Zij komt om te bidden voor de veiligheid van de vissers en voor een goede vangst. Zurga verbiedt zijn mannen om haar te benaderen, omdat zij een strikte gelofte van kuisheid heeft afgelegd. Als de vissers zich niet aan deze voorwaarden houden betekent dat voor hen de doodstraf. Maar Nadir herkent de vrouw meteen, het is Leila, zijn geliefde uit Candia. aria Je crois entendre encore (mi far d` udir ancora). Hun oude liefde voor elkaar wordt onmiddellijk weer aangewakkerd.
Akte II
Leila en Nourabad verblijven in de ruïnes van de tempel.
Nourabad herinnert Leila aan haar geloften, en Leila verzekert hem dat zij die nooit zal breken. Leila vraagt of hij nog weet hoe zij ooit haar leven riskeerde om een vluchteling onder haar bescherming te nemen, en aan het feit dat zij nog altijd zijn gouden ketting draagt. Nouribad laat haar alleen. In de aria. Comme autrefois dans la nuit sombre, (siccome un di caduto il sole), geeft Leila het teken dat ook zij Nadir herkend heeft en dat hij ervan overtuigd is dat hij over haar waakt. Nadat Nouridat is vertrokken zoekt Nadir haar op, en al snel is zij haar eed vergeten. Samen zingen zij spontaan over hun liefde, duet Ton coeur n`a pas compris le mien, (Non hai compreso un cor fedel). Maar Nouribab die op de achtergrond meeluistert neemt hen gevangen en brengt hen naar Zurga. In eerste instantie is deze nog mild in zijn oordeel, maar als hij in de priesteres Leila herkent beschuldigt hij Nadir van verraad en veroordeelt hij hen beiden tot de dood.
Akte III
Er woedt een zware storm, die de rusteloosheid van Zurga alleen maar erger maakt. Wat moet hij doen? Zal hij bij het aanbreken van de nieuwe dag zijn jeugdvriend Nadir zien sterven? aria. O Nadir, tendre ami de mon jeune âge. Leila smeekt hem om vergiffenis voor Nadir, maar Zurga is te jaloers en weigert dat. Dan vraagt Leila hem om haar gouden ketting na haar dood aan haar moeder te brengen. Zurga komt tot inkeer, omdat Leila ooit zijn leven redde. Hij was de vluchteling die haar lang geleden de gouden ketting schonk. Hij komt aangerend en vertelt dat het dorp in brand staat. Zo maakt hij van deze verwarring gebruik en helpt de twee geliefden te vluchten. trio O, lumière sainte. Hij blijft alleen achter met de wraak van het volk en van Nouribad, die hem als verrader en brandstichter aanwijst. Met een speer die hem in de rug treft wordt hij gedood. 

 

O, lumière sainte, is gecomponeerd na de dood van Bizet door Benjamin Godard.
.