I Masnadieri

I Masnadieri

Giuseppe Verdi


(Luik 21-05-2005/Opéra Royal De Wallonie)  

(de bandieten) 
Melodrama in 4 akten. Tekst A.Maffei, naar Die Rauber (1781) van Schiller.
Première. Londen (Her Majesty`s Theatre) 22-07-1847.
Plaats en tijd. Bohemen en Frankenland, 18e eeuw.
 
AMALIA (wees en nicht van de graaf)
sopraan
CARLO (zoon van Massimiliano)
tenor
FRANCESCO (zoon van Massimiliano)
bas
MASSIMILIANO (regerend graaf van de Moor)
bas
ARMINO (kamerdienaar)
tenor
MOSER (pastor)
bas
ROLLA (vriend van Carlo)
tenor
  

Inhoud

De edelman Massimiliano Moor heeft twee zonen Carlo en Francesco. Francesco (die jaloers is op zijn broer Carlo) is erin geslaagd zijn broer zo ver te krijgen dat deze alle contact met zijn vader verbreekt. Carlo zoekt nu zijn geluk als rover. Maar voor Carlo is dit leven bij de uitgestoten bandieten een grote teleurstelling. Francesco vervalst brieven en geeft misleidende berichten door en weet zo te voorkomen dat zijn broer zich weer verzoent met zijn vader. Hij maakt zijn vader Massimiliano en Amalia, (die de geliefde is van Carlo) wijs dat zijn broer Carlo dood is, en dat hij tijdens zijn sterven de hoop uitsprak dat Amalia dan zou trouwen met Francesco.

Amalia ziet niets in een huwelijk met Francesco en vlucht naar de bossen. Later blijkt dat zowel Carlo als Massimiliano (die volgens zeggen ook dood zou zijn) nog leven. Francesco laat zijn vader opsluiten in een ondergrondse kerker, eist het erfdeel van zijn vader op en laat hem praktisch uithongeren. Carlo zweert wraak op zijn broer te zullen nemen. Hij bevrijdt de oude Moor. Maar het is al te laat, zijn vader is doodziek en krankzinnig geworden.

De rovers bestormen het kasteel van Francesco, maar Francesco weet op het laatste moment te ontkomen. Omdat Carlo een eed van trouw aan zijn roversbende gezworen heeft, is er geen weg meer terug om een beter leven te beginnen. Hij doodt Amelia, die haar toevlucht bij hem had gezocht, omdat hij haar een leven van schande wil besparen. Hij bekent dit aan zijn vader. Zelf bereidt hij zich ook voor op de dood. Hij wordt uiteindelijk gedood door de rovers.
 

(Luik 21-05-2005/Opéra Royal De Wallonie)  

dirigent
regie / licht
decor & kleding
koor
Bezetting
 
Amalia (sopraan)
Carlo Moor (tenor)
Francesco Moor (bas)
Massimiliano (bas)
Armino (tenor)
Moser (bas)
Rolla (tenor)
 
Was  Il Corsaro, de opera die Verdi speciaal schreef voor Londen? (het werk naar het gedicht van de Engelse Lord Byron, een opera die veel overeenkomsten vertoont met die van I Masnadieri) of deze  merkwaardige en vrijwel totaal onbekende opera I Masnadieri. Verdi vond I Masnadieri veel interessanter, en had deze opera veel eerder klaar. Het was zijn eerste werk dat door het buitenland besteld werd. De première had plaats in Her Majesty's Theatre, onder directie van Lumley op 3 juli 1847. Verdi zelf dirigeerde, en niemand minder dan Jenny Lind zong de rol van Amelia, met de tenor Gardoni als Carlo en de grote bas Lablache als Massimiliano.