A Midsummer Night`s Dream

Midsummer Night's Dream.jpg

Benjamin Britten    


(Essen 04-02-2005/Aalto-Musiktheater Essen)

Libretto van Benjamin Britten en Peter Pears, naar William Shakespeare.
Opera in 3 aktes.
Plaats en tijd, Bos bij Athene, paleis van Theseus, mythische tijd.
Première, Aldenburgh (Suffolk)(Jubilee Hall) op 11-06-1960.  

OBERON (koning van de elfen) countertenor
TYTANIA (koningin van de elfen) coloratuursopraan
PUCK (dienaar van Oberon, plaaggeest) gesproken rol
THESEUS (Hertog van Athene) bas
HIPPOLYTA (zijn toekomstige bruid Koningin der Amazonen) alt
LYSANDER (geliefde van Hermia) tenor
DEMETRIUS (geliefde van Helena) bas
HERMIA (dochter van Egeus, verliefd op Lysander) mezzosopraan
HELENA (vriendin van Hermia, verliefd op Demetrius) sopraan
BOTTOM (Spoel) (wagenmaker speelt "Pyramus") bas / bariton
QUINCE (Dissel) (timmerman "regisseur") bas
FLUTE (Wind) (orgelmaker speelt "Thisbé") tenor
SNUG (Schaaf) (de meubelmaker speelt "de leeuw") bas
SNOUT (Jan Tuit) (loodgieter (speelt "de muur") tenor
STARVELING bariton

Inhoud

Akte I 
Een bos niet ver van Athene.
De elfenkoning Oberon maakt ruzie met zijn vrouw Tytania over een page die zij weigert af te staan aan hem. Oberon wil wraak nemen. Hij geeft de kwelgeest Puck de opdracht een kruid te gaan zoeken en het sap op de ogen van de slapende Tytania te druppelen, waardoor ze verliefd zal worden op het eerste wezen dat ze bij haar ontwaken zal zien. Als dat gebeurd is kan Oberon de Page bij haar weghalen.

Hermia, die tegen de wil van haar vader weigert met Demetrius te trouwen, heeft zich verborgen in het bos samen met haar minnaar Lysander. Demetrius wordt echter weer bemind door Helena, maar hij geeft de voorkeur aan Hermia, die hij achtervolgt in het bos. Rond dezelfde tijd verlaten zes werkmannen de stad om in een geheime bespreking hun plannen voor te bereiden. Ze willen een toneelstuk opvoeren ter gelegenheid van het huwelijk tussen Theseus, Hertog van Athene en Hippolyta Koningin der Amazonen. Ze zijn het nog niet eens over de rolverdeling en spreken af elkaar later in de avond in het bos te ontmoeten.

Oberon hoort hoe Demetrius Helena verwijt dat zij hem heeft gevolgd, krijgt medelijden en besluit haar te helpen. Hij geeft Puck opdracht wat van het liefdeselixer op de ogen van Demetrius druppelen, op het moment dat Helena in de buurt is. Maar Puck vergist zich. Hij ziet Lysander aan voor Demetrius, en dient Lysander het liefdessap toe, waarop deze verliefd wordt op Helena, en Hermia verlaat. Helena is kwaad en rent weg omdat ze denkt dat Lysander haar voor de gek houdt. Hermia wordt wakker, ze heeft een nare droom gehad en voelt zich verlaten. Midden in het bos, geholpen door de elfen valt Tytania in slaap.
Akte II
Het bos later op de avond.
Oberon ontdekt de vergissing van Puck. Hij is woedend vanwege deze fout en geeft Puck een kruid waarmee hij Lysander een tegengif kan toedienen. Hij druppelt het elixir op de ogen van Demetrius, zodat Helena twee aanbidders heeft in plaats van een. Dit alles ontaardt in een grote twist tussen de vrouwen en de beide mannen, maken aanstalten om met elkaar op de vuist te gaan.

Wat verder in het bos repeteert de groep Atheense handwerklieden het stuk Pyramus en Thisbe. De rolverdeling levert wat problemen op, maar Bottem vindt hiervoor de oplossing. De repetities beginnen. Puck ziet wat ze aan het doen zijn en in een jolige bui besluit hij Bottom, die de rol speelt van Spoel de wever, te veranderen in een ezel. Bij het zien van zijn gedaanteverandering rennen de anderen geschrokken weg.

Bottom alleen achtergelaten begint hard en luid te zingen, om een beetje de moed erin te houden en zijn angst te overwinnen. Door zijn zingen wordt Tytania wakker en ziet wanneer ze haar ogen open doet een man met een ezelskop. (De door Puck betoverde man, Spoel de wever). Tytania wordt verliefd op Spoel. Oberon is blij verrast wanneer hij ziet dat Tytania verliefd is op een ezel. Maar wanneer hij merkt dat Hermia nog steeds wordt achtervolgd door Demetrius, en ziet dat Lysander rennend achter Helena aanloopt is hij niet gelukkig met deze situatie.
Akte III
In het bos vlak voor zonsopgang.
Oberon krijgt medelijden met zijn vrouw en hij verbreekt de betovering. Zij wordt wakker ziet Oberon en denkt met afschuw aan het idee dat ze verliefd was op een ezel. Oberon verzoent zich met haar.

Als de dag aanbreekt geeft Oberon Puck het bevel om de slapende geliefden in mist te hullen en opnieuw het elixir op hun ogen te druppelen, zodat iedereen zijn of haar oorspronkelijke geliefde terug vindt. De wever krijgt zijn menselijke gestalte terug. Lysander hoort weer bij Hermia, en Demetrius bij Helena. Zo zal er niet één, maar drie huwelijken worden gevierd. Theseus en Hyppolita komen aan en de handwerkslieden beginnen aan de uitvoering van hun toneelstuk   
 

(Essen 04-02-2005 / Aalto-Musiktheater Essen)


PIETRO RIZZO dirigent
MICHAEL SCHULZ regie
DIRK BECKER decor
RENÉE LISTERDAL kleding
ALEXANDER  EBERLE koor

Bezetting

THOMAS DIESTLER Oberon (tenor)
CHRISTINA CLARK  /  OLATZ SAITUA-INBAR Tytania (sopraan)
GUSTAV PETER WÖHLER Puck (gesproken rol) 
ALMAS SVILPA Theseus (bas)
ILDIKO SZONYI  Hippolyta (alt)
ANDREAS HERMANN / MARWAN SHAMIYEH Lysander (tenor)
PETER BORDING / HEIKO TRINSINGER Demetrius (bas)
GRITT GNAUCK Hermia (mezzosopraan)
ASTRID KROPP Helena (sopraan)
DIOGENES RANDES Bottom (bas / bariton)
MARCEL ROSCA Quince (bas)
ALBRECHT KLUDSZUWEIT Flute (tenor)
MICHAEL HAAG Snug (bas)
RAINER MARIA RÖHR Snout (tenor)
GÜNTER KIEFER Starveling (bariton)