Oberto, Conte di San Bonifatio

Oberto, Conte di San Bonifatio.jpg

Guiseppe Verdi


(Oberto, graaf van San Bonifacio)

Libretto van Temistocle Solera, naar Antonio Piazza`s bewerking van Lord Hamilton.
Drama in 2 akten en 4 tonelen
Plaats en tijd. Italie, Bassano (het kasteel van Ezzelino) 13e eeuw.
Première. Milaan (Scala) 17-11-1839.
In dit werk heeft Verdi materiaal gebruikt uit zijn eerste (verloren gegane) opera Rocester.

Solisten.  
Antonietta Ranieri-Marini Leonora (sopraan)
NARY SHAW Cuniza (mezzosopraan)
LORENZO SALVI Riccardo (tenor)
IONAZIO MARINI Oberto (bariton)
CAVALLINI dirigent

IMELDA sopraan
LEONORA sopraan
CUNIZA mezzosopraan
RICARDO tenor
OBERTO bariton


Inhoud

Op een kasteel bij Bassano. Riccardo arriveert op het kasteel omdat hij met Cuniza in het huwelijk zal treden. Maar door bemoeienissen van Leonora wordt het huwelijk afgelast. Riccardo heeft haar namelijk vroeger verleid, en als gevolg daarvan is zij door haar vader Oberto verstoten.

Oberto en Leonora verschijnen onafhankelijk van elkaar op het kasteel waar zij zich na hun ontmoeting weer verzoenen. Zij vertellen Cuniza wat er in het het verleden tussen haar aanstaande bruidegom en Leonora gebeurd is. Cuniza is alleen in staat Riccardo alles te vergeven indien hij alsnog met Leonora trouwt, en op die manier haar eer redt. Maar Oberto is hier niet tevreden mee en daagt Riccardo uit tot een duel.

Als hij hierbij door Riccardo wordt gedood, vlucht deze, en laat al zijn bezittingen na aan Leonora. Beroofd van haar vader en haar minnaar, is er in Leonora's ogen geen andere uitweg meer dan de dood.
 

Oberto is de eerste bewaard gebleven opera van (*Verdi). Er was nog een eerdere opera Rochester. Verdi had de hoop dat dit werk in 1837 in Parma zou worden opgevoerd. Van dit werk is echter nooit iets teruggevonden en uitvoeringen ervan zijn niet bekend. In vele van Verdi`s latere werken vinden we iets terug uit deze opera. In de laatste akte van La Forza del Destino een scène die vergelijkbaar is met het duel tussen Ricardo en Oberto.

In twee latere opera`s vinden we de naam Leonora terug, en de verzoeningsscène tussen Oberto en zijn dochter doet denken aan de derde akte van Rigoletto