Fatyol - Luiza Fatyol

Luiza Fatyol

mezzosopraan


Roemeense soraan. Op vijfjarige leeftijd kreeg zij haar eerste vioollessen. Haar hoofdvak op het Musikgymnasium was dan ook viool. Toen zij zeventien was nam zij zangles bij prof. Claudia Popdan en na haar eindexamen zang ging zij nar de Musikakademie Gheorghe Dirma in Cluj-Napoca (Roemenie). Zij won meerdere prijzen bij diverse wedstrijden, o.a. bij de Rümanischen Liedes der Komponistenvereinigung. In Boekarest won zij tijdens een live uitzending op de Roemeense TV de eerste prijs.

Als concertzangeres zong zij in Hongarije, Oostenrijk, Italie en Zwitserland. In 2009 had zij haar debuut in Cluj als Carolina in Il matrimonio segreto (*Domenico Cimarosa). Hierna zong zij vele operarollen, zoals Adina in L`elisir d`amore, Norina in Don Pasquale, Rosina in Il barbiere di Siviglia, en als Gemma in Gemma di Vergy (*Donizetti).

Sinds het seizoen 2011/2012 behoort zij tot het ensemble van de Deutsche Oper am Rhein. Hier volgde zij masterclasses bij David Syrus en Deborah Polanski. Zij zong in Düsseldorf o.a. als Susanna in Le nozze di Figaro, Lucine in Le testament de la Tante Caroline (*Rousel). In het seizoen 20012/2013  nam zij de rol op zich van Slippendrager in Elektra, slaaf in Salome, Dauwmannetje in Hänsel und Gretel, Barbarina in Le nozze di Figaro, Page in Rigoletto en tweede vriendin in Der Zwerg (*Zemlinsky).


* Rigoletto (*Verdi)(Düsseldorf 05-01-2013 / Deutsche Oper am Rhein)(Page)(mezzosopraan)

* Carmen (*Bizet)(Düsseldorf 26-02-2016 / Deutsche Oper am Rhein)