Visse - Dominique Visse

Dominique Visse

tenor

Als elfjarige wordt Dominique Visse lid van het Koor van de Notre-Dame van Parijs, en gaat aan het Conservatorium van Versailles beginnen met zijn orgel- en fluitstudies. Vooral muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance hebben zijn bijzondere interesse, en na een ontmoeting met de contratenor-pionier Alfred Deller (1976) gaat hij bij hem in de leer. Ook werkt hij met Nigel Rogers, René Jacobs en William Christie.

In 1978 richt Dominique Visse het Ensemble Clément Janequin op, waarmee hij samen een reeks opnamen maakt van Franse meerstemmige liederen. Bij de oprichting van Les Arts Florissants in 1979, wordt hij lid van dit ensemble, als zanger en transcriptor (overzetter van muziek naar een ander instrument).

Als zanger op het gebied van de barok-opera werd Dominique Visse een van de meest gevraagde artiesten. Hij werkte onder meer samen met René Jacobs, Jean-Claude Malgoire, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, William Christie, Alan Curtis, Nicholas Mac Geggan, Robert King, en Ivor Bolton.

Hij stond op de bühne in de operahuizen van Parijs, Berlijn, Keulen, Lausanne, Amsterdam,  Montpellier, Houston, Barcelona, München en Versailles. Ook zong hij  in de Munt, het Théâtre du Châtelet, in Japan en in de Verenigde Staten, en op de festivals van Aix-en-Provence, Innsbruck en Edinburgh. Hij was te zien in Orfeo in Japan en zong in een productie van L'Incoronazione di Poppea in München, Tel Aviv en Hamburg. In Montpellier en op de Innsbrucker Festwochen zong hij in Rinaldo, in Berlijn in La Calisto en in Israel in La Belle Hélène.

Het repertoire van Dominique Visse beperkt zich niet tot de barokmuziek. Hij zong in Les Brigands (*Offenbach) en in Le Gendarme incompris (*Poulenc), en werkte  mee aan talrijke hedendaagse creaties. In oktober 1996 werd hij door (*Luciano Berio) uitgenodigd om mee te doen aan de creatie van diens opera Outis in La Scala, een opera die in september 1999 in een nieuwe regie te zien was in Châtelet. In juli 1999 zong Dominique Visse in de rol van Oreste in La Belle Hélène onder de regie van Herbert Wernicke op het Festival d'Aix-en-Provence. Deze productie werd in augustus 2000 op de Salzburger Festspiele opgevoerd.

Naast zijn werk in de opera verzorgde hij recitals begeleid door luit en piano met een liedrepertoire van Machaut, Berio, Dowland, Schubert, Offenbach, Massenet, Satie en Poulenc. Samen met hem zijn er een honderdtal CD - opnamen gemaakt.
 

* Agrippina (*Händel)(Brussel 11-09-2003 / La Monnaie)(Narcissus)(tenor)