Valentin - Frank Valentin

Frank Valentin

tenor / bariton

Al op jonge leeftijd wist de in Asschaffenburg geboren countertenor (1) Frank Valentin dat hij beroepszanger wilde worden. Op vijfjarige leeftijd was hij lid van de Aschaffenburger Stiftschorknaben en na het eindexamen aan de Folkwang-Hochschule in Essen werd hij opgeleid als bariton.

Naast zijn studie ontwikkelde hij zijn stem in meester curcussen bij Catherine Gayer en Norman Shetler. De eerste toneelmatige rollen leerde hij bij Kurt Horres en John Dew. Sinds 1998 is Frank Valentin lid van de VSB en ontwikkelde zich hier niet alleen van bariton naar tenor, maar overtuigde ook als countertenor.

Zijn debuut had hij met de rol van Schlemihl in Hoffmanns Erzählungen. Hij zong rollen zoals Teufel in Schertz,Satire, Ironie und Tiefere Bedeutung, Merkur in Orpheus aus der Unterwelt. Ook was hij te horen op de Barock-Liederenabend  "Ich bin verwundt durch ihren Mund".

In 2002/2003 zong hij o.a. Ernesto in (*Haydn) Die Welt auf dem Mond, Pappacoda in Eine Nacht in Venedig en in (*Zimmermann) Weisse Rose.        
 

* Der Vogelhändler (*Zeller)(Krefeld 17-12-2000 / Theater Krefeld)(Süffle)(tenor/bariton)  

* Carmen (*Bizet)(M.Gladbach 2003-2004 / Theater Mönchengladbach)(Moralès)(bariton)  

* Tamerlano (*Händel)(M.Gladbach 09-04-2005 / Theater Mönchengladbach)(Andronico)(tenor)  


(1) Countertenor
Hoogste mannelijke stemregister, wordt ook alt of contratenor genoemd. Belangrijke rollen in Engelse vocale muziek in de 16e- 17e eeuw. Ingezet bij o.a. de oude muziek, benadert de castraat.