Vilsmaier - Irmgard Vilsmaier

Irmgard Vilsmaier

sopraan

De Duitse sopraan Irmgard Vilsmaier, studeerde in Würzburg en aan het Meistersinger-Konservatorium te Nürnberg. Zij begon haar carrière als lid van het operakoor bij de Bayreuther Festspielen, en werd daarna medewerkster van de Operastudio aan de Beierse Staatsopera te München wat leidde tot een engagement bij de Beierse Staatsopera.

In 1996 kon ze gaan studeren omdat zij de Friedelind-Wagnerbeurs had gekregen. Tijdens de Salzburger Festspiele had zij haar debuut als 4e maagd in Elektra. In 1998 debuteert zij als Gerhilde in Die Walküre als 2e Norn (schrikgodin) in Götterdämmerung een Ringproductie van Pierre Audi. En o.l.v. Zubin Mehta zong zij diezelfde rollen in de Beierse Staatsopera te München en tijdens de wederopname van de Ring in de Nederlandse Opera te Amsterdam. In Mannheim stond zij voor het op het toneel als Prima Donna in Venus und Adonis (Hans Werner Henze).

Sinds het seizoen 1999/2000 is Irmgard Vilsmaier vast verbonden aan het Tiroler Landestheater te Innsbruck. Hier zong zij Anita in Johnny spielt auf (*Ernst Krenek) en Gertrud, de moeder in Hänsel und Gretel. Met deze laatste rol had zij haar eerste optreden in de Wiener Volksoper, en was ze tevens te horen in de Beierse Staatsopera München, en de Staatsopera van Hamburg.

In Innsbruck, haar thuishaven zong ze voor het eerst Brangäne in Tristan und Isolde. In het Nationaltheater te Weimar debuteerde zij in een andere rol van Wagner, Venus in Tannhäuser. Bij de wederopname van de Ring in Amsterdam zien we haar als Gutrune en 3e Norn in Die Götterdämmerung
 

* Hänsel und Gretel (*Humperdinck)(Gent 10-01-2004 / Vlaamse opera)(Gertrud)(mezzosopraan)