Vaduva - Leontina Vaduva

Leontina Vaduva

sopraan

Leontina Vaduva, nu woonachtend in Frankrijk, werd geboren in, Bukarest, Roemenie (1964), waar zij studeerde aan het Music Conservatory of Bucharest. Met haar wonderbaarlijk mooie stem stond zij op de bühne van de mooiste concertzalen.

Nadat zij in 1985 zowel het vocalistenconcours in 's-Hertogenbosch als in Toulouse had gewonnen, maakte de Roemeense sopraan pijlsnel furore in de grootste theaters van de wereld. Binnen ongeveer drie jaar stond ze o.a. in het Royal Opera House Covent Garden en de Wiener Staatsoper, in de Metropolitan Opera in New York en de operahuizen van München, Parijs, Brussel en Barcelona.

In de Scala van Milaan waar zij in 2000 o.l.v. Riccardo Muti de rol op zich nam van Blanche de la Force in Les Dialogues des Carmélites (*Poulenc) maakte zij een onuitwisbare indruk. Daarnaast veroverde ze de wereld als Mimì (*Puccini) en Manon (*Massenet).

Met Zubin Mehta, Placido Domingo, Alain Lombard en Kent Nagano maakte ze prachtige CD- en DVD-opnames. Maar op het podium voelt zij zich helemaal thuis. "Dat is veel boeiender dan de volmaaktheid uit de opnamestudio". "Perfectie zonder emotie is niets," aldus Vaduva. " Ook Callas was niet perfect; maar wat zij op het toneel deed was duizend keer interessanter. Zij zette een karakter neer en doorleefde ieder woord".

Het grote inlevingsvermogen waarmee Leontina Vaduva aan iedere rol gestalte geeft, maakt haar optreden al bij voorbaat bijzonder. In Frankrijk werd zij in 1999 geëerd als erenlid van de orde, 'Chevalier de L'Ordre des Arts et Lettres'.
 

* Dialogues des Carmélites (*Poulenc)(Luik 03-04-2004 / Opéra Royal De Wallonie)(Blanche de la Force)(sopraan)