Vayne - Ian Vayne

Ian Vayne

bariton

De Australische bariton Ian Vayne studeerde eerst viool en daarna zang aan het Victorian College of the Arts. Hierna vervolgde hij zijn studie aan het Queensland Konservatorium waar hij zijn diploma behaalde. Aan de Juilliard School in New York kreeg hij privé-lessen van Daniel Ferro.

Na het behalen van verschillende prijzen werd hij in 1998 uitgenodigd deel te nemen aan de ABC Young Performers Competition, en in 1989 kwam hij in Australië in de eindronde van de Metropolitan Opera Competition. Tijdens het seizoen 1992/1993 was hij een bekende aan de studio van het Opernhaus Zürich.

Van 1993-1995 was hij verbonden aan het Theater Freiburg en zong hier de Pentheus in Die Bassarids (*Henze), Tonio in I Pagliacci, in Simon Boccanegra, en als Germont in La Traviata. In 1995 kwam hij terecht in Linz en verruimde vanaf daar, door het spelen in vele gastrollen zijn repertoire. Met name als Figaro  in Il Barbiere di Siviglia (*Rossini), in Eugen Onegin (*Tschaikowski), in Don Giovanni, Manon Lescaut (*Puccini), Ernani, Nabucco, en vele anderen. Rol na rol werd hem toebedeeld.

In de Open-Air-Produktion van het Opernhaus Halle zong hij Tonio in I Pagliacci. Daarnaast was Ian Vayne vast verbonden aan de drie grote Operahuizen van Australië, in Zürich, aan het Royal Opera House Covent Garden, aan het Theater Aachen, Basel, Dessau en Mannheim. Bij concerten zong hij werken van Bach, Händel, Haydn, Beethoven, Brahms, Fauré, Mussorgski und Orff.  
 

* Tosca (*Puccini)(Aken 21-11-2004 / Theater Aachen)(Barone Scarpia)(bariton)