Vanaud - Marcel Vanaud

Marcel Vanaud

bas

Marcel Vanaud studeerde zang met Frédéric Anspach aan Conservatoire de Bruxelles. Hij behaalde in 1971 en 1972 de eerste prijs in zang en lyrische kunst voordat hij toe trad aan het Conservatoire de Liège waar hij Pierre Fléta als leraar had. In 1975 sloot hij zich voor zeven jaar aan bij de Opéra Royal De Wallonie waar hij al spoedig werd opgemerkt door Gérard Mortier, die hem een internationale zangcarrière aanbood. In Brussel zong hij in Le Nozze di Figaro, La Bohème, Don Giovanni en Cosi fan Tutte.

Daarna kon men hem voornamelijk in Europa zien o.a. in Genéve, Vienne, Le Châtelet, Antwerpen, Amsterdam en Florence. In Pittsburg (Amerika) debuteerde hij in 1982 o.l.v. André Previn in L`Enfant et les Sortilèges (*Ravel). In 1989 ging hij terug naar de V.S. voor Les Troyens (*Berlioz) in 1993 voor La Traviata  en in Chicago zong hij aan de zijde van Placido Domingo in El Cid.

In 1989 stond hij in de Scala  met de rol van Dr Faustes (*Manzoni) geregisseerd door Bob Wilson. Kort daarna zong hij in Cardillac (*Hindemith) aan het Maggio Musicale Fiorentino. Zijn repertoire bevatte veel grote rollen zoals in Un Ballo in Machera, Otello, Don Carlos, en Stiffelio. Hierdoor werd hij snel bekend.

In 1995 maakte hij met l`Orchetre de l`Opéra Royal De Wallonie opnames van Hérodiade met Thomas Hampson, José van Dam, en Cheryl Studer. In 1996/1997 zong hij Rigoletto in Luik, in Beatrice et Benedict (*Berlioz) te Brussel, de titeltol in King Arthur en Werther te Montpellier. Hij had een rol in Un Ballo in Maschera, Otello, Le Château des Carpates (*Phillippe Hersant) en in 1998 aan het O.R.W. een rol in Tosca (*Puccini). In 2004 zong hij de titelrollen in Rigoletto en Simon Boccanegra aan de Opéra Royal De Wallonie.    
 

* Stiffelio (*Verdi)(Luik 16-01-1998 / Opéra Royal De Wallonie)(Stankar)(bas) 

* I Masnadieri (*Verdi)(Luik 21-05-2005 / Opéra Royal De Wallonie)(Francesco Moor)(bas)

* Aida (*Verdi)(Luik 11-11-2006 / Opera Royal de Wallonie Luik)(Amonastro)(bariton)