Van Goethem - Patrick Van Goethem

Patrick van Goethem (www.patrickvangoethem.com)

countertenorDe Belgische contratenor Patrick Van Goethem werd in de barokmuziek onderlegd door Paul Esswood, Julia Hamari en Andreas Scholl. Hij is een veel gevraagd solist die werkt met bekende dirigenten als Ton Koopman (Amsterdam Baroque Orchestra), Frans Brüggen (Orkest van de Achttiende Eeuw), Masaaki Suzuki (Bach Collegium Japan), Peter Neumann (Collegium Cartusianum), Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven (De Nederlandse Bachvereniging), Hans-Christoph Rademann (Dresdner Hofmusik), Reinhard Goebel, Helmuth Rilling (Bach Collegium Stuttgart), Lars Ulrik Mortensen (Concerto Copenhagen), Frieder Bernius (Barockorchester Stuttgart), Enoch Zu Guttenberg (Orchester Klangverwaltung), Martin Haselböck (Wiener Akademie), Michel Corboz (Gulbenkian Orchestra).

Patrick Van Goethem werkt mee aan talrijke CD-producties voor o.a. BIS (Bach’s Himmelfahrt- en Osteroratorium met Masaaki Suzuki en Bach Collegium Japan), Carus (Missen van Heinichen en Zelenka met Hans Christoph Rademann's Dresdner Hofmusik, Jephtha met het Dresdner Barockorchester), Antoine Marchand/Challenge Records (Opera Omnia Buxtehude project met Ton Koopman's Amsterdam Baroque Orchestra).

In 2005 maakte hij zijn debuut in de Verenigde Staten in Bach’s Magnificat en Osteroratorium met The American Bach Soloists onder leiding van Jeffrey Thomas en in Bach’s H-moll Messe met The Washington Bach Consort onder leiding van Reilly Lewis.

In 2008 zong Patrick Van Goethem Bach solocantates met het Canadese barokensemble Les Idées Heureuses (*Geneviève Soly) in de barokfestivals van Picardie en Pontoise, en met het barocensemble van Marcel Ponsele, Il Gardellino tijdens het Bachfest Leipzich. Tevens maakte hij zijn debuut in de Wiener Musikverein met Martin Haselböck's barokorkest Wiener Akademie in Bach's Weihnachtsoratorium.

In 2009 volgde een Europese tournee Bach's H-moll Messe met Frans Brüggen's Orkest van de Achttiende Eeuw.

In 2010 zong hij in Dresden en Hamburg de rol van Agostino in La Conversione di Sant`Agostino (*J. Hasse).

In 2011 zong hij samen met de sopraan Katharina Fuge de Stabat Mater (*Pergolesi) in een serie bij het Noord-Nederlands Orkest en en serie orkesten in de New Japan Philharmonic o.l.v. Frans Brüggen. Ook was hij In 2011 was in Sevilla en in Amsterdam.

In 2012 had hij concerten met het Berlijnse baroc ensemble Concerto Melante.

Ook in het moderne repertoire is Patrick regelmatig te horen. Op 8 maart 2007 zong hij in Genève de wereldpremière van de opera Trans-Warhol (*Philippe Schoeller) een Franse componist, over het leven van Andy Warhol. Hij treedt op tijdens alle grote festivals zoals het Festival Van Vlaanderen, Festival Oude Muziek Utrecht, Festival de la Chaise-Dieu, Festliche Tage Alter Musik Knechtsteden, Händelfestspiele Halle, Bachfest Leipzig, Bachwoche Ansbach, Alte Musik Festival Dresden, Händelfestspiele Göttingen, London Bach Festival, Festival Musica Antiqua Brugge, Itinéraire Baroque, Festspiele Herrenchiemsee, Rheingau Musik-Festival, Festival Soli Deo Gloria Braunschweig, Festival Klang und Raum, Festival des Cathédrales de Picardie, Festival Baroque de Pontoise.

Naast zijn carrière als concertzanger treedt hij ook met zijn ensemble The Flanders Baroque Consort op waarvan hij tevens oprichter en artistiek leider is


* The Fairy Queen (H. Purcell)(Amsterdam Concertgebouw 2004)(countertenor)

* Theodora (G.F. Händel)(München 2005)(Didymus)(countertenor)

* Dido and Aeneas (H. Purcell)(Brussel 2006)(Witch)(countertenor)

* Trans-Warhol (Ph. Schoeller)(Genève 2007)(Andy Warhol)(countertenor)

* Juditha in Triumphans (A. Vivaldi)(Herrenchiemsee 2007) (Holofernes) (countertenor)


www.patrickvangoethem.com