Eine Nacht in Venedig

Eine nacht in Venedig.jpg

Johann Strauss Jr


(Keulen 17-10-1999 / Bühnen der Stadt Köln)

Libretto van Friedrich Zell en Richard Genée. komische opera in 3 aktes.
Plaats en tijd.Venetië, rond 1750. 
Première. Berlijn (Neuen Friedrich Wilhelmstädtischen Theater) op 03-10-1883.  
 

GUIDO HERTOG VAN URBINOtenor
DELAQUA              senatorbariton
BARBARUCCIO    senatorbas
TESTACCIO           senatorbariton
BARBARA               hun echtgenotenmezzosopraan
AGRICOLA             hun echtgenotenmezzosopraan
CONSTANCIA       hun echtgenotenmezzosopraan
ANNINA (vissersmeisje)sopraan
CARAMELLO (barbier van de Hertog)tenor
PAPPACODA (macaroni-kok)bariton
CIBOLETTA (kokkin)sopraan

Inhoud

De geschiedenis speelt zich af in Venetië, in het midden van de achttiende eeuw. Hertog Guido van Urbino staat bekend als een Don Juan. Hij nodigt de senatoren van Venetië met hun vrouwen uit voor een gemaskerd bal. De heren zijn daar niet erg blij mee. Liever zouden ze hun vrouwen op  veilige afstand van de Hertog houden! Senator Delacqua brengt zijn vrouw Barbara voor een paar dagen onder in een klooster in Murano. Nu heeft de Hertog juist op haar zijn oog laten vallen en zijn barbier, Caramello, moet proberen hem met haar in contact te brengen. Caramello slaagt erin Barbara met de gondel waarmee ze naar Murano zou varen bij de Hertog te brengen. Tot zijn schrik merkt hij echter dat hij niet Barbara maar zijn eigen geliefde Annina heeft vervoerd. Barbara was namelijk van plan met haar minnaar, een officier, op stap te gaan. Ze heeft daarom Annina gevraagd haar plaats in te nemen.
Tot woede van Caramello speelt Annina haar rol als Barbara tegenover de Hertog erg goed. Delacqua wil bij de Hertog in de gunst komen omdat hij rentmeester wil worden. Dus stelt hij zijn kokkin, Ciboletta, voor als Barbara.
Maar Annina licht de Hertog in over het bedrog, zij is immers de "echte Barbara"! Zij viert inmiddels feest met haar officier. Zij wordt echter door Delacqua gesnapt, maar weet zich uit de pijnlijke situatie te redden door te vertellen dat de gondelier die haar weg moest brengen, haar ontvoerd zou hebben, als de dappere officier niet tussenbeide gekomen was. Al met al vist de Hertog achter het net, evenals Delacqua. Caramello krijgt de betrekking waarop hij gehoopt had. Daardoor heeft de hertog Annina in zijn buurt!
Akte I   
Venetië, rond 1750.
De hertog van Urbino komt naar het carnavalsfeest. Deze keer wil hij Barbara Delacqua, de echtgenote van de Senator veroveren. Haar echtgenoot wil dit voorkomen, maar hij wil de hertog daarbij niet frustreren, want deze heeft op zijn landgoed een baantje als beheerder te vergeven. Delacqua heeft het plan opgevat om Barbara naar het eiland Murano te laten brengen en haar kamenierster Ciboletta wil hij als zijn echtgenote voorstellen om zo het beheerders inkomen te verwerven. Het plan mislukt echter. Dit komt omdat de kapper van de Hertog, Caramello, het plan te weten komt van Pappacoca, de minnaar van Ciboletta. Als gondelier verkleed haalt Caramello de vermomde Barbara op en brengt haar niet naar het eiland maar naar het paleis van de Hertog.
Akte II  
In het Urbino-paleis, diezelfde avond.
Caramello maakt zijn eigen bruid Annina het hof, maar ziet haar aan voor de vrouw van de senator Barbara. Annina is haar zoogzuster Barbara te hulp gekomen terwijl deze laatste zich op datzelfde moment onderhoudt met haar aangetrouwde neef Enrico. Zo wordt Caramello nog erger bedrogen dan Delacqua. Tandenknarsend moet Caramello toezien hoe zijn meester de vermeende Barbara steeds meer naar zich toehaalt. Hij kan er niets tegen ondernemen. Allemaal belemmeren ze de hitsige Hertog, de vrouwen van de senatoren, Pappacoda met zijn vrienden en tenslotte Deacqua met zijn pseudo-echtgenote, de onherkenbare lompe Ciboletta, die prompt bij de beschermende Hertog geen baantje voor beheerder lospeutert, maar voor haar Pappacoda een functie regelt als privé-kok van de Hertog. De paleisheer slaagt er niet in om zich met Barbara (alias Annina) af te zonderen want om klokslag 12 uur bepaalt de carnavalstraditie om voor de drukte van de maskerade op het San Marcoplein bij elkaar te komen.
Akte III  
San Marcoplein, na middernacht.
Het is een grote janboel. Op het einde kan de Hertog hartelijk lachen om het speelse bedrog. Caramello krijgt de baan als beheerder op voorwaarde dat hij Annina trouwt. De argeloze bedrogen Delacqua krijgt tenminste zijn spoorloos verdwenen Barbara terug. Te midden van het volk -wat wel beter weet wat er gebeurd is- omarmt Delacqua zijn neef Enrico die Barbara uit handen van de Hertog wist te houden.    
 

(Keulen 17-10-1999 / Bühnen der Stadt Köln)

SIEGMUND WEINMEISTERdirigent
CHRISTOF LOYregie
HERBERT MURAUERdecor
BETTINA WALTERkleding
MANFRED VOSSlicht
HORST MEINARDUSkoor
bezetting 
JON KETILSSONGuido,Hertog van Urbino (tenor)
MICHAEL VIERDelaqua (bariton)
ULRICH HIELSCHERBarbaruccio (bas)
WERNER SINDEMANNTestaccio (bariton)
MAGNEA TOMASDOTTIRBarbara (mezzosopraan)
DALIA SCHAECHTERAgricola (mezzosopraan)
LEANNE KENNEALLYConstancia (mezzosopraan)
EVA LINDAnnina (sopraan)
WOLFGANG BUNTENCaramello (tenor)
TOBIAS SCHARFENBERGERPappacoda (bariton)
KAREN SOURRYCiboletta (sopraan)