Les Deux Aveugles

Les deux Aveugles

Jacques Offenbach  

 

(Aken 27-01-2001 / Theater Aachen)

Libretto van Jules Moinaux.
Komische opera in 1 akte.
Plaats en tijd. Parijs. 
Première. Parijs, (Théâtre des Bouffes, Salle Lacaze) op 50-07-1855.

PATACHONtenor
GIRAFFIERtenor

Inhoud

In St. Michel met Parijs op de achtergrond.
Twee blijkbaar blinde bedelaars, de stevige Patachon en de magere Giraffier, komen elkaar daar tegen. Allebei hebben ze het plan om met het zingen van liederen geld te verdienen. Aanvankelijk proberen ze elkaar uit te maken voor buitenlander, als Pruis en Turk, maar stellen al snel vast dat ze hier te maken hebben met een man van de wereld. Hartstochtelijk scheppen ze vanaf dan alleen nog maar op over al hun tegenspoed, maar ook over hun schitterende en succesvolle leven.

Een door een voorbijganger toegegooide aalmoes veroorzaakt een strijd om de blijkbaar gunstigere werkplek. Ze besluiten dat een kaartspel zal beslissen wie het veld zal moeten ruimen. De "blinde" kaartspelers ontmaskeren elkaar ten slotte als de rivaal van gisteren, toen ze zich als kreupele vermomd hadden en elkaar ook al tegen gekomen waren.   

JEREMY HULINdirigent
PAUL ESTERHAZYregie
PIA JANSSENdecor & kleding
JOSEF DUYXlicht
Bezetting 
WILLY SCHELLPatachon (tenor)
SIBYLLE FISCHERGiraffier (tenor)

Nooit eerder had een componist met zo weinig zo veel weten te bereiken als (*Offenbach) met Les Deux aveugles. Met deze nog geen dertig minuten lange komische opera werd hij van de ene op de andere dag, van een veelomvattende onbekende muzikant, een veel besproken figuur in Parijs. Ondanks de beperkte middelen, was dit stuk een openbaring. Een ontmoeting met Offenbachs esthetische programma in het kleine theater aan de Champs-Elysées. Zonder overbodige luxe presenteren zich alleen typen uit het volk in banale situaties. Zo absurd en uit het echte leven gegrepen. 

Meester in eenvoud was ook ene (* Etienne Nicolas Méhul), de belangrijkste leerling van de Franse componist (*Gluck). Terwijl zijn Bijbelse opera Joseph in de twintigste eeuw op de Duitse podia geliefd bleef is zijn opera Les Deux aveugles de Tolèdo al 150 jaar niet meer opgevoerd. Ten onrechte, wat deze dubbelavond duidelijk zal maken. Een muziektheatergenot, die operavrienden en operavijanden eindelijk zal verenigen.